Végigsöpört a Ciara ciklon Somogyon és Nagyatádon is

A megyében 130-nál is többször, Nagyatádon 30-szor riasztották a tűzoltókat tegnap. Járművekre és házra is dőlt fa. A villanyvezetékeket szintén megrongálta a vihar, az E.ON-nak 20 meghibásodást jeleztek a városból.

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően a dunántúli megyékben helyenként a 100 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökések okoztak károkat.

A marcali tűzoltóknak is akadt munkájuk
A marcali tűzoltóknak is akadt munkájuk

A Ciara Somogy megyében fákat csavart ki a földből, vezetékeket szakított le, megrongálta a házak tetőszerkezetét, és közlekedési akadályokat idézett elő. Szinte megállás nélkül érkeztek a segélyhívások a katasztrófavédelem ügyeletére. A műveletirányítók a veszélyeztetés és az események jellege alapján határozták meg a beavatkozások sorrendjét. Többször előfordult, hogy a felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk. Több mint 130 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a viharkárok felszámolásában a hét első napján Somogy megyében. A hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes egységek vállvetve dolgoztak a károk felszámolásán.

A kaposváriak kapták a legtöbb riasztást, autókat is megrongáltak a leszakadt ágak
A kaposváriak kapták a legtöbb riasztást, autókat is megrongáltak a leszakadt ágak

Legtöbb feladata a kaposvári hivatásos és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltóinak akadt, de a megye más részein is gyakran kellett az elemi csapás következményeinek felszámolásához vonulniuk az egységeknek. Legtöbb esetben a közlekedésben okoztak fennakadásokat a kidőlt fák és a leszakadt faágak, de előfordult, hogy épületek tetőszerkezetét is megbontotta a szél. Több esetben járművek sérültek meg a viharos szél nyomán, és elektromos vezetékre dőlt fát is tucatnyi alkalommal kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak a megyében.

A siófoki egységek sem tétlenkedtek
A siófoki egységek sem tétlenkedtek

A tegnapi viharos erejű szél elsősorban a Dél-Dunántúlon okozott károkat az E.ON szolgáltatási területén. A Nagyatád városát ellátó középfeszültségű villamos hálózaton a vihar nem okozott kárt. 

Mintegy 20 riasztást kaptunk a város különböző pontjairól – válaszolta az Atádhírnek Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. regionális és kommunikációs szakreferense. – Jellemzően kidőlt fák, leszakadó faágak okoztak meghibásodást, főként vezetékszakadást a kisfeszültségű villamos hálózaton. Folyamatosan kaptunk a nap során bejelentéseket, melyeket folyamatosan kezeltünk is. Az erős szél várhatóan egyes területeken még visszatér, ezért a következő 24 órában is megerősített szerelői és ügyfélszolgálati létszámmal dolgozunk.

A nagyatádi tűzoltókhoz 30-nál is több riasztás érkezett tegnap, ezek közül húsz esetben kellett beavatkozniuk: ahogy arról mi is beszámoltunk folyamatosan, többnyire kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak károkat a városban és a környékén.

Nagyatádon a Széchenyi parkot sem kímélte a vihar
Nagyatádon a Széchenyi parkot sem kímélte a vihar

 

Megosztás