Véreb fővizsga Kaszón

27. alkalommal hangos a vérebek ugatásától a kaszói erdő. Szászvölgyi Aramisz, Ricsika-Erdei Alíz, Rábaparti Nyomkereső Arany – ilyen hangzatos törzskönyvi nevük van az ebeknek. Idén hat kutya tehet fővizsgát.

Épp zajlik a hagyományosan, minden évben megrendezett Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsga. A rendezvény megnyitója után a fővizsgára jelentkezett ebek és gazdáik vonultak fel.

A vérebek vadászkutyák, arra tenyésztettek ki őket, hogy a sebzett nagyvadat kövessék, és megállásra kényszerítsék. Ez a fajta rendelkezik a legkifinomultabb érzékekkel ahhoz, hogy akár 24–48 órával a sebzés után is a vad nyomára vezesse gazdáját. A kutyák kiképzése igen fontos és hosszadalmas feladat. A véreb ézékeny típusú eb, szinte egyáltalán nem fenyíthető, mert az letöri a munkakedvét. Az egyik bíró stábunknak elárulta: a jó kutya nem a gazdája miatt dolgozik, vagy mert utasítást kap rá. A jó véreb szeret dolgozni. A véreb elnevezés beszédes lehetne, de a közhiedelemmel ellentétben nem a sebzett vad vérét követi. Az utánkeresés során a meglőtt vad stresszszagát érzi meg a kutya.

A munkák és tenyészszemlék után a nap ünnepélyes vacsorával és közgyűléssel zárul.

 

 

 

Megosztás