Viharos szél: már 40 riasztás megyeszerte, késnek a vonatok

Főleg leszakadt fák és vezetékek miatt riasztották a tűzoltókat Somogyban. Taranyban az útra, Csurgón egy buszra dőlt fa. 122 km/órás széllökéseket mértek a Balatonon. A katasztrófavédelem fokozott figyelemre int.

Fonyódon mérte az Időkép magassági szélmérője a legerősebb, 122 km/órás széllökést ma reggel. A viharos szél hatalmas hullámokat korbácsolt a Balatonon, erről felvételeket is láthatnak az Időkép oldalán.

Vasárnap reggel már több mint száz helyszínre riasztották a tűzoltókat országszerte a viharos szél miatt – tudatta az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményére hivatkozva.

Elsősorban kidőlt fák, leszakadt faágak, vezetékek miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyékből érkezett.

Somogyban éjfél óta már 40 esetben kellett vonulniuk az egységeknek, főleg kidőlt fák, leszakadt faágak és vezetékek miatt. Egy-két helyen még épület szerkezetét is megbontotta a szél. A tűzoltók mindenhol gyorsan elhárították a forgalmi akadályokat, ill. megszüntették a veszélyt. Hajnal többnyire a Balaton-partról, délelőtt pedig inkább Dél-Somogyból riasztották az egységeket. Csurgón, a Petőfi téren egy parkoló buszra dőlt egy fa. Egy másik pedig Tarany külterületén dőlt az útra mintegy fél róával ezelőtt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több területre is riasztást adott ki a viharos szél és a hóátfúvás miatt – figyelmeztetett Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az OKF helyettes szóvivője.
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait, útnak indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról, a viharos szélben kellő óvatossággal haladjanak. Ha pedig bajba jutott embert, sérült közművet látnak, jelezzék a 112-es telefonszámon.

Fakidőlés miatt fennakadásokra kell számítani a Dombóvár-Gyékényes vonalon: egy leszakadt felsővezeték miatt 20-30 perccel nőtt a menetidő.

Megosztás