Zebra-szamár keverék született a cirkuszban!

Nem várt kiscsikót fialt Kenya, a Magyar Nemzeti Cirkusz zebrakancája pár nappal ezelőtt Balatonlellén. A jószág édesapja ugyanis Levente, az istálló szamara. A cirkusz vezetősége a facebookon vár névötleteket a csikónak

Néhány nappal ezelőtt megellett a Magyar Nemzeti Cirkusz egyik zebrakancája. A 12 hónapos vemhesség alatt féltő gonddal törődtek a leendő zebranyukával, és a vezetőség értelemszerűen zebracsikóra számított ezidő alatt. A nyaranta Balatonlellén tartozkodó cirkusz dolgozói nem kis meglepetéssel fogadták, hogy a jövevény nem csíkos, hanem barna foltos, és vonásaiban sokban hasonlít Leventére, a cirkusz egyik fellépő állatsztárára, aki egy tarkaszamár. Olybá tűnik, hogy egyik éjszaka Levente elcsábította Kenyát, és különleges frigyükből született meg a kis zebracsacsi.

Kenya, az anyuka féltő gonddal óvja a kis zamár csikót
Kenya, az anyuka féltő gonddal óvja a kis zamár csikót

A lófélék világában nem egyszer fordult már elő a zebrák és egyéb lófélék kereszteződése. De a szamarakkal való frigyük igazán ritka jelenségnek számít, különösen a szamár apuka és zebra anyuka esete, általában a fordítottja a gyakoribb. Így a kis „zamár” születése különösen ritka jelenség. 

Az angolszász nyelvben a születendő utód megnevezése a csődör fajnevének elejéből, és a kanca fajnevének végéből kell összeállnia, így jelen esetben a csöppséget „szambrának” hívhatnánk, da a „zamár” z-betűje jobban utal a kicsi eredetére. Az öszvérekhez hasonlóan a hibrid jószág nem lesz képes utódnemzésre.

A hírek szerint az anyuka féltő gonddal óvja a kicsit. A cirkusz vezetősége a facebook-oldalukon várja az ötleteket a kis zamár nevére. 

Fotók és videó: A Magyar Nemzeti Cirkusz facebook oldaláról

Megosztás