Vigyázat! Fokozott vadveszély az utakon!

Megnövekedett a somogyi vadállomány, így az autósok napközben is gyakrabban találkozhatnak az utakra kóborolt vadakkal. Mit tegyünk, hogy elkerüljük az ütközést, és mit tegyünk, ha bekövetkezett a baleset?

A police.hu nemrég megjelentetett egy közleményt, melyben felhívják a figyelmet a megnövekedett vadveszélyre az utakon. Egy mondás szerint kétfajta vezető van: aki már ütött el vadat, és aki el fog. Számos magától értetődő és néhány kevésbé ismert oka van annak, hogy miért érdemes elkerülnünk az ilyen fajta ütközéseket, de mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, mikor van a vezető (vagy inkább az állat) fokozott veszélynek kitéve. A leggyakrabban éjszaka és a hajnali órákban fordulnak elő elütések, mivel ilyenkor mozognak a nagyvadak, ilyenkor érzik magukat biztonságban. Napközben több időt töltenek búvóhelyeiken, viszont az említett napszakban elindulnak táplálékot, vizet keresni. Az elmúlt időszakban megnövekedett a Somogy megyei vadállomány, így most már a nap minden szakában nagyobb eséllyel kell számítani arra, hogy (a kocsit) megrázó találkozásban lesz részünk egy jól kifejlett állattal.

Miért érdemes elkerülni az ütközést? Természesen első sorban testi épségünk miatt. Egy nagytestű vad nagy sebességű közlekedésnél úgy repülhet be a szélvédőn, mintha az ott sem lenne. Nagy aggancsos vadak esetében ez különösen nagy veszélyt jelenthet, hiszen ezek szabályosan felnyársalhatják az autóban tartózkodókat. És persze a testi sérüléseket követően számolnunk kell az anyagi károkkal is. Már egy kitestű vad is nagy károkat okozhat az autó karosszériájában, amelynek javíttatása több százezer forintos összeg is lehet. Ráadásul a körülményektől függően, főleg ha erre még tábla is figyelmeztet és nem tartottuk be a sebességhatárt, a biztosító nem téríti meg a károkat. Arról nem is beszélve, hogy gyakran az elpusztult állatért kártalanítani kell a helyi vadásztársaságot, ami az állat trófeaértékétől függően akár milliós nagyságrendeket jelenthet. Ezzel a témában az alábbi cikkben foglalkoznak részletesebben. Nem csoda, hogy éppen ezért sokan inkább „cserbenhagyásos gázolást” követnek el, és inkább lenyelik az autó javíttatásának összegét, anélkül, hogy még a vad értékét is a nyakukba vennék. Sokan az elgázolt állatot a csomagtartóba dugják, gondolván, legalább lesz belőle egy finom prökölt. Azonban ez lopás bűntettének minősül, és az elkövető súlyos következményekkel számolhat.

 

Célszerű a gépjárművekre vadriasztót szerelni, azonban a kínálat nagy, ezért vásárlás előtt érdemes több időt rászánni a termékkel kapcsolatos tapasztalatok, specifikációk elemzésére, az információk összegyűjtésére.

Mi a teendő akkor, ha mégis elütünk egy vadat? Bár csábító gondolat lehet elmenekülni a helyszínről, de mégis jobban járunk, ha szabályosan járunk el, hiszen ha később mégis kiderül az eset, akkor a későbbi kártérítési perek során ez igencsak ronthatja az esélyeinket.

Az ütközés megtörténte után értesítsük a rendőrséget, ami több okból kifolyólag is ajánlott. Egyrészt jogi értelemben, a kárigény vizsgálatakor előnyt jelent, ha a jogosultságot eldöntő tényeket (pl. közlekedési viszonyok) független, kvázi a történtekkel kapcsolatban elfogulatlan személy rögzíti, továbbá az intézkedésről hivatalos okirat, jegyzőkönyv készül, amit aztán ki lehet kérni az adott rendőrkapitányságról.

Ki kell tölteni a kék-sárga betétlapot is. Szerencsés, ha vannak tanúk, ők lehetnek külső személyek, akik másik autóból, netán az út mellől látták az esetet, de lehetnek az autónkban ülő utastársak is. Vetessük fel a jegyzőkönyvbe a vallomásokat, nevekkel, címekkel, elérhetőségekkel – elhúzódó bírósági ügynél ez fontos adalék. Másrészt szorgalmazzuk, hogy a rendőrök is készítsenek mindenről – tehát a baleset helyszínéről, a sérült gépjárműről, és az elhullott vadról – fényképeket, amely a jegyzőkönyv mellékleteként alátámasztja a szövegben leírtakat, és ugyancsak a rendőröktől tudható meg hivatalosan, hogy az adott útszakasz, ahol az eset történt, az melyik vadásztársasághoz tartozik. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy határozottan kijelentsük, a vad melyik irányból ugrott (került) elénk, mert sokszor a közutak képeznek határvonalat egy-egy vadásztársaság területe között, és így nem mindegy, kivel szemben támasztunk majd kárigényt.

Kérjük óvatosan, figyelmesen vezessenek, legyenek tekintettel a látási viszonyok megváltozására, haladásuk ütemét ehhez igazítsák, és lehetőség szerint az út menti területeket is folyamatosan kísérjék figyelemmel! Mindenütt fokozott óvatossággal haladjanak, ne csak azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyt jelző tábla figyelmeztet, illetve ahol az út melletti terület nem belátható!

Fotó: Zaol.hu

Megosztás