Több mint 5 ezer hektár került egy, a miniszterelnök vejéhez köthető magántőkealap tulajdonába Dél-Somogyban

Az eddig olasz tulajdonban álló Drawa Kft.-t a Főnix Magántőkealap vásárolta meg. Az 5200 hektárnyi területen találhatók még a faipari üzemen túl erdők, termőföldek és egy vadászkastély. A Főnix Magántőkealapot a Gránit Alapkezelő Zrt. menedzseli, az ügyletben a szakmai befektető BDPST Agráripari Holding Zrt. Ezek mindegyike Tiborcz Istvánhoz köthető.

A megvásárolt 5 ezer hektárnyi területen egyebek között a Széchenyi-kastély (ismertebb nevén Benetton-kastély) is megtalálható az értékes erdőkön és termőföldeken túl. Arra nem tér ki a sajtóközlemény, hogy a tulajdonoscsere mennyi pénzt mozgatott meg, ám azt igyekeznek kiemelni, hogy újra magyar kézbe került ez a terület. Ez utóbbihoz érdemes hozzátenni a következőket:

A Gránit Alapkezelő Zrt. korábban Diófa Alapkezelőként folytatta a tevékenységét. 2023 novemberében a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a bankja (Gránit Bank) megvásárolta az alapkezelőt, majd 2024 januárja óta már a fenti néven folytatja a tevékenységét. Ez az alapkezelő irányítja a Főnix Magántőkealapot, amely egyebek között a Magyar Fejlesztési Bank úgynevezett krízis tőkeprogramjának egyik legnagyobb nyertese, 50 milliárd forint tőkét zsebelt be korábban ebből a programból – írta korábban egy kiváló cikkben a Válasz Online. A szakmai befektető pedig a BDPST Agráripari Holding Zrt., amelynek Tiborcz István a tulajdonosa és igazgatósági elnöke.

Mindenesetre a sajtóközleményben megjegyzik: az eddigi munkahelyeket meg kívánják őrizni, újakat teremtenének kiemelten a helyi közösségeknek, és erősítenék az együttműködést a helyi gazdákkal és gazdaságokkal. A közlemény szerint Tiborcz István azt is elmondta: a tranzakció által érintett területeken és ingatlanokon értékteremtő korszerűsítés kezdődik.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen értékteremtő korszerűsítést terveznek területen, továbbá hány új munkahelyet teremtenének a térségben, a kérdéseinket elküldtük az érintetteknek, amennyiben válaszolnak, beszámolunk róla.

(A kiemelt kép a Drawa Kft. weboldaláról származik.)

Megosztás