Választási csalás miatt megismétlik a polgármester-választást egy somogyi településen

Az egyik jelölt élelmiszer-ajándékcsomagot osztott a választóknak, akiknek nem kellett mást tenniük ezért, pusztán lefényképezni a kitöltött szavazólapot. Ráadásul a szavazókörtől száz méterre kampányolt a jelölt egész vasárnap.

A Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság a Nemesdédi Helyi Választási Bizottság 34/2024. (VI.09.) számú, polgármester választása tárgyában meghozott határozatát megváltoztatja, a választási eredményt megsemmisíti, és a kb. 800 fős Nemesdéden megismételteti a polgármester-választást. Az ismételt szavazást július 7-re tűzték ki – vette észre a 444.

Az indoklás szerint Kovács Gyula polgármesterjelölt társa élelmiszer-ajándékcsomagokat osztott szavazatokért cserébe, az ajándékokért le kellett fotózni a szavazatokat. A jelölt legnagyobb szerencsétlenségére erről videók, hangfelvételek és szemtanúk tanúskodnak. 

A végül a választáson a legtöbb voksot Kovács Gyula kapta, szám szerint 222-t, azaz a szavazatok felét, ám most megsemmisítette az eredményt a választási bizottság.

A fellebbezésben egyébként azt is felhozták, hogy Kovácsnak a szavazóhelytől 108 méterre lévő vegyesboltja előtt folyamatosan ment a kampányolás, márpedig 150 méteren belül nem mehetne.

(A kiemelt kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás