Van olyan műtét, amire csaknem két évet kell várni Somogyban

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapja szerint 627 napot kell várni egy térdprotézisműtétre a Kaposi Mór Oktató Kórházban – számolt be róla az ATV Híradója tegnap. Igaz, akkor még 625 nap volt a várakozási idő.

Míg az országos átlag 9 hónap a térdprotézisműtétre, addig Somogyban jelen pillanatban 627 napot kell várni rá. A pandémia idején elhalasztottak számos nem életmentő műtétet, emiatt 2023-ig folyamatosan nőttek a várakozási idők, ám tavaly ez a trend megfordult, de 2024-ben ismét az tapasztalható, hogy egyre több időt kell várni egy-egy beavatkozásra. Pedig a NEAK nem teszi egyszerűvé, hogy nyomon lehessen követni a várólisták alakulását, az elmúlt években többször változtatott azon, hogy milyen adatokat és milyen formában közöl – írja a Pénzcentrum.

Jelenleg például csak azt lehet megnézni az alapkezelő weboldalán, hogy a 60 napot meghaladóan várakozók száma mennyi, és azt, hogy átlagosan mennyit kell várni a beavatkozásra.

Szürkehályog-műtétre az adatkezelő adatai szerint jelenleg 110 ember várakozik Somogyban 60 napnál régebb óta, átlagosan valamivel több mint két hónapot kell várni egy ilyen beavatkozásra. Mandula- és orrmandulaműtétre 60 napot meghaladóan 99-en várnak, nekik átlagosan 94 napig kell türelmesen várniuk. Csípőprotézisre csaknem 400 ember vár, ők átlagosan egy évig kénytelenek nélkülözni a beavatkozást.

Van olyan műtét is, amire nem kell várni, hasfali-, lágyék sérvműtétre pusztán négy nap várakozási időt ír jelenleg az adatkezelő.

Az egeszsegkalauz.hu az okokról azt írja: a munkaerőhiány, az egészségügyi állapot romlása és az alulfinanszírozottság nehezíti a helyzetet.

(A kiemelt kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás