Vasárnap délben elrajtolt az eXtremeMan Quadratlon Európa Bajnokság Gyékényesen

Elindult a triatlon szezon! Egész pontosan nem is három, hanem rögtön négy versenyszámban mérettették meg magukat a sportolók a gyékényesi kotróban és partján: az úszás, kerékpár és futás kajakozással egészült ki. Mellette sprint- és olimpiai triatlon távokon is indulhattak a versenyzők.

Kezdetét vette az eXtremeMan triatlon szezon! A pünkösdi hétvégén a 35 éves nagyatádi triatlonverseny legendás úszóhelyszínén, Gyékényesen gyűltek össze a triatlonisták teljesíteni az idei első eXtremeMan kihívást. Idén harmadik alkalommal rendezték meg a kristálytiszta víze miatt méltán híres településen a kajak versenyszámmal is kiegészített quadratlon versenyt, mely egyben a Quadratlon Európa Bajnokság versenye is volt: összesen 6 nemzet sportolói látogattak el a határmenti településre teljesíteni a 750 méteres úszást, a 20 kilométeres kerékpározást, a 4,25 kilométeres kajakozást és az 5 kilométeres futást.

A versenyzők között a magyarokon kívül akadtak többek között német, olasz, szlovák és cseh és lengyel nemzetiségűek is.

Az Európa Bajnokság résztvevői a déli harangszóval rajtoltak el. Ezt követte még további négy rajt is, hiszen triatlonversenyek is zajlottak ezzel párhuzamosan: az olimpiai távú eXtremeMan51.5 (1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás), és a sprint távú eXtremeMan25.75 (750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás, 5 kilométer futás). Utóbbiakon belül külön rajtot biztosítottak azoknak, akik csak „ki szeretnék próbálni a triatlont”, így ők egy kis egérutat kaptak, előbb startoltak.

12:15-kor már mindenki a vízben volt, ami most még meglehetősen hűvösnek bizonyult: a versenybírák 19,5 fokot mértek. Összesen több mint 100 sportoló csobbant a vasárnapi versenysorozaton.

Az eXtremeManQ30 Gyékényes Quadratlon Európa Bajnokság első célba érkezője az 52 éves, kaposvári Dr. Csima Ferenc volt, aki egészen elképesztő, 1:29:13-as idővel szakította át a célszalagot. Közel négy percet kellett várni a második helyre érkező  olasz versenyzőre, Giusti Leonardo (1:33:47-es idővel), akivel egyébként egészen a kajakozásig komoly szinte fej-fej melletti verseny zajlott az első helyezésért, de a kajakozásban Dr. Csima alaposan begyújtotta a rakétákat, a többek között két „szigetkört” is tartalmazó kajakozás – 22 perc alatt (!) – után megnyugtató előnnyel mehetett ki a befejező futásra. Óriási teljesítménnyel, az abszolut mezőnyben is harmadik, a nők versenyében pedig Európa Bajnokságot érő idővel ért célba ezt követően a német Susanne Walter (1:42:15-ös idővel), néhány másodpercre rá pedig az abszolút férfi verseny harmadik helyezettje, Kis Attila is beérkezett.  A nőknél az ezüstérmet egy szlovák versenyző szerezte meg: Andrea Kovácová 2 órás időt ment, a bronzérmet pedig Dr. Sápi Csilla vehette át (2:06:36-os ) eredménnyel. A versenyigazgató, Dr. Herr Gyula az olajozott lebonyolításnak köszönhetően a verseny idejére szüneteltethette szervezői feladatait és saját maga is részt vehetett a bajnokságon, és végül 2:25-tel ért célba.  

Érdemes a másik két futam eredményeit is megemlíteni, hiszen több nagyatádi versenyző is rajthoz állt. Az olimpiai távon Kocsis Péter kategóriájában 1. helyen ért célba, Tóth Gábor pedig a második helyen. A sprint futamban Illés Marcell a dobogó első, Alsecz Gábor pedig a második fokára állhatott fel a korosztályukban. 

Az eXtremeMan sorozat következő állomása a féltávú triatlonverseny lesz Kaposváron a Deseda tavon, június 2-án. 

Megosztás