Vászonra került a kemény munka gyümölcse

A hatodik nyári alkotótábor résztvevőinek alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap délután a kulturális központ aulájában. A rövid ideig látogatható tárlatot megelőző tábor művészeti vezetője Ország László volt.

– Lelkesen, jó hangulatban dolgozott mindenki a táborban, ez meglátszik a képeken is – fogalmazott Ország László a hatodik alkotótábor művészeti vezetője az értékelésében, és egyben megköszönte a városnak és minden támogatónak, hogy nyugodt körülmények között dolgozhattak. – Ha a művészettörténetet nézzük, akkor tapasztaljuk és látjuk, hogy nincsenek általánosságban használható szabályok, amelyek minden helyzetre megoldást kínálnak. Vannak ugyan sablonok, de minél jobban képzi magát valaki, annál jobban le tud válni ezekről és személyesebb, hitelesebb munkát tud készíteni.

Az alkotások nemcsak a kiállítást megelőző táborban készültek, hanem alkotóik egy-egy képet hosszabb ideje érleltek már, mielőtt a közönség elé tárták. De voltak olyanok is, ami a hétfő óta készült el. Minden alkotótábor egy tematika, technika köré épül, idén sem volt ez másképp, ám a művészeti vezető arra ösztönözte a résztvevőket, hogy minél több technikát próbáljanak ki.

Pünkösd Márton, az NKSK igazgatója köszöntőjében kiemelte: kifejezők a képek, név és szignó nélkül is lehet már tudni, hogy melyik alkotást ki takar.

Ormai István polgármester megnyitóbeszédében arról beszélt, hogy érettebb, kifejezőbb, letisztultabb munkákat lát, mint néhány évvel ezelőtt.

– Ez a nagyszerű egy ilyen táborban, hogy markánsan másképpen lehet ugyanazt a dolgot megmutatni – mondta a polgármester, majd külön-külön mindegyik alkotásról, alkotóról beszélt.

A kulturális központ aulájában berendezett kiállításon a táborban résztvevő tizennégy alkotó művei láthatók július 12-ig, köztük absztrakt alkotások, tájképek, csendéletek és azoknak a fejlődése, elszántsága, aki készítették őket, név szerint: Lebárné Buváry Andrea, Duics Györgyi, Szummer Márta, Horváthné Nagy Vera, Kámán Antalné, Madaniné Nagy Judit, Horváthné Lengyel Mária, Töreki Zsuzsa, Rózsavölgyi Hilda, Csicskár Erzsébet, Nagy Erika, Nyőgériné Antal Terézia, Adelmann Gusztáv és Obornik András.

A tárlat megnyitását követően Nagy Erika festőművész adott át emléklapokat a tábor résztvevőinek.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás