A nő háromszor

Lám, mire nem jó még egy cirka ötvenedik nőnap is az életünkben! Rájöhetünk, hogy csodás kegyelmet kaptunk ajándékba: akinek édesanyát, feleséget és leányt is adott a Jóisten, háromszor áldotta meg azt.

Ha volt már alkalmunk kortyolni igazi, nemes bort, akkor megérezhettük: mi a különbség a lőre és a míves nedű között. Ha csak egyszer is beleborzongtunk a megrendülésbe, amit egy katartikus regény, vers, zene vagy film szerzett a számunkra, tudhatjuk: ilyen egy valódi alkotás.

Ha él bennünk legalább egy kép arról például, hogy kisgyerekként megsimogatja az arcunkat az édesanyánk; vagy arról, hogy átkarol bennünket a feleségünk; vagy, hogy ránk kacag a lányunk – akkor emlékezhetünk: ilyen a szeretet.

Talán akkor minden elhanyagoláson, bántáson, csúnya veszekedésen túl; a megbántottságon túl; még az idő ráncos, petyhüdt és megszürkült testén is túl fel tudjuk idézni.

Háromszor volt, és még van is lehetőségem töltekezni abból a pótolhatatlan forrásból, amely a NŐ kizárólagos sajátja, maga az élet vize. Ők férfilétem szentháromságai. Az égi Boldogasszony három földi tüneményben.

Először példát kaphattam a feltétel nélküli szeretetből édesanyámtól. Aztán lehetőségem volt/van megmutatni azt a feleségem iránt. Harmadszor pedig rákényszerültem gyakorolni éveken át a kislányommal. Így tettek/tesznek jobbá mindhárman. Amennyire tudok szeretni, nekik köszönhetem.

Ez jusson eszembe akkor is, amikor fél pillanat alatt felidegesít, hogy egyikük megint rám szól, amiért palackból iszom az ásványvizet, miközben ő elfelejti kimosni maga után a kádat; amikor a másikuk szerint napok óta nem szólok hozzá, pedig csak olvasok, miközben ő fél órája a telefonját nyomkodja; amikor elmerülök a munkában, és valamelyikük rám ír, hogy még ma kerítsek egy vízvezeték-szerelőt.

Adjunk hálát, ha van kit köszöntenünk közülük: az édesanyánkat, a feleségünket és a leányunkat.

Végül pár teljesen szubjektív ajánlás hirtelen ötlettől vezérelve: három dal, három könyv és három film. Boldog nőnapot lányainknak, asszonyainknak, anyáinknak!

3 dal:

Bérczesi Robi feat Palya Bea: Szelidecske

Zorán és Palya Bea: Csak a szerelem

Cseh Tamás: Angéla 

3 könyv:

John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. „Nemcsak érdekes olvasmány a férfiak és a nők közötti különbségekről, de nélkülözhetetlen útmutató is ahhoz, hogy férfi és nő megérthesse egymást, és képes legyen elfogadni a másikat – annak minden hibájával, nyűgével, hisztijével és a másik számára érthetetlen szokásaival.”

Pál Ferenc: A magánytól az összetartozásig. Feri atya szavaival ajánljuk: „Azzal a vággyal és céllal írtam meg ezt a könyvet, hogy akik szeretnének elégedett és tartós kapcsolatban élni, minél több hasznos információt és ösztönzést kaphassanak a megvalósításához, hiszen jóval több lehetőség áll rendelkezésünkre, mint gondolnánk!”

Esterházy Péter: Egy nő (tavaly itt írtunk róla)

3 film:

Egy asszony illata (1992., a nagyszerű Al Pacinóval). Összeköti a sors a kiállhatatlan, cinikus vak férfit és a tiszta, becsületes, eszméihez ragaszkodó fiút. Közös kalandjaik során egyszerre zuhanunk és repülünk, mert felemelően közönséges, szívszorongatóan vicces, amit átélhetünk velük az örök nőről, a párkapcsolatról, a szerelemről, a csodás borokról és étkekről, végső soron az élet szenvedélyes szeretetéről.

Life Itself Az élet maga): egy 18-as romkom, a maga műfajában az utóbbi évek egyik legjobbja, páratlanul erős érzelmi hatásfokra izzítja a nézőt, „a megbízhatatlan narrátor” ötletével pedig nem pusztán a filmen csavar újra meg újra, hanem azt az életünk meghatározó tényezőjévé teszi, tragikus és komikus elemeket a mindennapok természetességével felszínre hozva.

Her (A nő): 2013-mas romantikus filmdráma, plusz sci-fi. Rendkívül szórakoztató módon boncolgat egy egyre reálisabb kérdést: lehet-e a társunk egy számítógépes program egy hús-vér nő helyett? Akit nem lehet megölelni, nem érezhetjük a csókját és az illatát (hogy visszautaljunk Al Pacinóra).

Vasárnap van, jó szórakozást közösen!

 

Megosztás