A gyermekkel való kapcsolattartás eljárása változott

239 kapcsolattartás végrehajtása iránti eljárás volt tavaly Somogyban. Ezeknek a végrehajtását vasárnap óta a bíróságtól kell kérni. Az ügyek elbírálása március 1-től került át a gyámhatóságtól a bíróságokhoz.

Az Országgyűlés decemberi törvény-módosítása értelmében 2020. március elsejétől a bírósághoz kell benyújtani a kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása iránti kérelmeket. Ezeket a kapcsolattartásra vonatkozó határozatban foglaltak megszegésétől vagy annak a kérelmező tudomására jutásától számított 30 napon belül kell beadni. Az elektronikus űrlap itt érhető el.

Az eljárás megindításakor nem kell illetéket fizetni, az eljárás végén a bíróság dönt annak viseléséről. Rászorultság esetén igényelhető személyi költségkedvezmény. Ennek engedélyezéséhez szükséges: – engedélyezés iránti kérelem; – nyomtatvány kitöltése; – jövedelmi és személyi körülmények igazolása.

A kérelmet annál a járásbíróságnál kell benyújtani, amelynek területén a kapcsolattartással érintet gyermek lakik. A kérelem a kapcsolattartásra vonatkozó szabályok megszegésétől számított 30 napon belül terjeszthető elő a bíróságon. Tartalmaznia kell: – az eljáró bíróságot; – a kérelmező nevét és személyi adatait; – a kapcsolattartással érintett gyermek adatait; – a kapcsolattartást szabályozó bíróság vagy gyámhatóság nevétés ügyiratszámát; – annakleírását, hogy a kacsolattartás szabályának megszegése miben nyilvánult meg; – végrehajtásra irányuló atározottkérelmet.

További információ: https://birosag.hu

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás