Atád Cafe

A következő napokban ünnepeljük a házasság hetét, Bálint napját és a farsang végét, úgyhogy kapjuk össze magunkat! Szumma szummárum, fel vidám napokra, csupa cuki kis piros szívecske és a farsang farka vár!

A másik felünk és Baál

Mottó 1:

„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.”

(Simone Weil)

Mottó 2:

„Minden móka. S egye fene,

Kit búsítnak csalfa gondok.

Így van ez jól. Hunniában

Farsangolnak az istenek s a bolondok.”

(Ady Endre)

Jó reggelt, jó hetet! Különösen tartalmas hétnek nézünk elébe, lám, még címre és két mottóra is futotta. A következő napokban ünnepeljük a házasság hetét, Bálint napját és a farsang végét, úgyhogy kapjuk össze magunkat! Hogy valami újat is mondjak, ez a három még össze is függ egymással.

Ha ágyba vittük kedvesünknek a reggeli kávéját, teáját, vagy gyümölcslevét, ne felejtsünk el mondani valami „kedvest, szépet neki”, és ne feledjünk el hálát adni érte, azért, hogy ajándékba kaptuk őt. Azért a „feleségünk”, mert ő a másik felünk, a jobbik énünk. Már, ha azzá tesszük. A héten töltsünk minőségi időt a párunkkal, figyeljünk még jobban rá, mert amelyik napon nem teszünk semmit a házasságunkért, a kapcsolatunkért, azon a napon valójában nem is létezik.

Tehát az összekötő szál: az ugariti (ősi föníciai) istenhármas fiúistene, Baál (lásd bálvány szavunkat), erre vezethető vissza Bálint nevünk, amint dr. Buda Bálint meggyőzően érvelt mellette, és bálozás (akár farsangi, akár más) kifejezés is ide gyökereztethető. Szent Bálint pedig köztudottan a szerelmesek védőszentje, aki titokban eskette meg a párokat, a legenda szerint elsőként adott össze egy pogány férfit és egy keresztény nőt.

Az etimológiai kitérő után pedig kanyarodjunk rá arra, hogy idén február 13-ra esik húshagyókedd, vagyis a vízkereszttől tartó farsangi időszak végét jelző nap. Hagyományosan ekkor tartják Nagyatádon a kulturális központ csoportjai, civil egyesületek és ovisok részvételével a jelmezes farsangi felvonulást. Ez a kulturális központ elől indul, és oda ér vissza. Az épület előtt kiszebáb-égetés és téltemető tánc lesz, valamint óvodások farsangi műsora. A színházteremben Pletykás asszonyok címmel komédiát mutatnak be az óvónők. Az est forralt borral fűszerezett zenés-táncos mulatsággal zárul az aulában.

Egyébként is időszerű temetni a telet, mert ismét havazással riogatnak bennünket a hét elején, nem elég, hogy hideg lesz, nos, majd meglátjuk, eleddig többnyire csak eső lett belőle akárhányszor jósolták, ha mégis fehérlett az a csapadék, akkor is pár óra alatt elolvadt.

Szumma szummárum, fel vidám napokra, csupa cuki kis piros szívecske és a farsang farka vár!

 

 

Megosztás