Harmadik díjat nyert az idei sajtófotó pályázaton az Atádhír

Szerkesztőségünk fotósa, Röhrig Dániel kapta a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat harmadik díját társadalomábrázolás kategóriában. A pályázat több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje.

Magyarország választ 2018.
Magyarország választ 2018.

Ez az a fotó, amellyel a hazai fotósszakma legnívósabb seregszemléjén munkatársunk harmadik díjat nyert. Tavaly április 4-én jelent meg az Atádhíren Magyarország választ – egyetlen képben címmel. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra 276 szerző 2462 pályaművel pályázott sikeresen. A zsűri összesen 6305 képet tekintett meg az online előválogatás, illetve a 2019. január 25–27. között Budapesten megrendezett zsűrizés során.

Az Atádhír fotósának, Röhrig Dánielnek egy fotóriportja is bekerült kategóriája első 10 helyezettje közé: sport sorozat kategóriában a Miklós bácsi, az örökifjú c. fotósorozat ugyancsak előkelően szerepelt. (Cikkünk után ezt is megtekinthetik.)

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nyílt: amatőr és hivatásos fotográfusok egyaránt beküldhetik képeiket. A pályázatra beérkező pályaműveket évről évre tekintélyes magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri bírálja el. A zsűrizés hagyományosan nyilvános, az interneten és a helyszínen egyaránt követhető. A díjazott képekből illetve a kiállítás rendezője által a pályázatra beérkezett egyéb fotókból összeállított kiállítás minden évben sok látogatót vonzó, magas presztizsű szakmai esemény.

Miklós bácsi, az örökifjú

Dollármilliárdokat áldoznak világszerte arra, hogy megtalálják az öregedés lassításának kulcsát. Eközben Nagyatádon is akad, aki, úgymond, meglelte az örök ifjúság forrását. Persze, ez némi túlzás, de tény: Szüts Miklós most 78 éves, ám az orvosa szerint a szíve akár egy fiatalemberé. 96 ezer kilométert úszott, kerékpározott és futott csak az elmúlt bő 20 évben. Idős kora ellenére Miklós bácsi még most is versenyszerűen triatlonozik a Nagyatádi Triatlon Szabadidő SE sportolójaként, nem is akármilyen eredménnyel.

Miklós bácsi 2018 őszén, a 78. születésnapja alkalmából 78 km-t akart tekerni Theó-val, az edzőtársával, ám néhány kilométer után elgázolta egy kamion. Szerencsére kisebb sérülésekkel átvészelte a balesetet. A kép néhány nappal előtte készült.

02.jpg

Miklós bácsiék hetente kétszer járnak a Nagyatádi Gyógyfürdőbe úszóedzést tartani.

Miklós bácsi edzéseit a mai napig a 74 éves Theo segíti. Elmondása szerint kerékpárral több ezer kilométert tettek már meg közösen, az egész megyét bejárták együtt, nyáron versenykerékpárral, télen mountain bike-kal.

Miklós bácsi még 78 évesen is ügyel mozgása tökéletesítésére, az úszóedzésein ötször 200 m távolságon használ különféle stílusjavító eszközöket a szebb és jobb technika elsajátítása érdekében.

Nyugdíjazása előtt tanár volt egy közeli településen, ám, sajnos, külön edzőteremre nem jut a nyugdíjból, ha Theo éppen nem ér rá, a fáskamrában saját maga által épített ,,kondigépekkel” és egyéb kiegészítőkkel erősít.

Minden reggele borotválkozással indul. Szigorú napirend és edzés immár 25 éve minden délelőtt. Kivétel természetesen a heti egy pihenőnap, a vasárnap, ha a versenyek is úgy alakulnak. Miklós bácsi azt mondja: amíg egészségi állapota engedi, nem szeretne lazítani, mert enélkül már nem tudna meglenni.

Miklós bácsi 1996-tól kezdve vezeti naplóban az edzéseit. Persze, azelőtt is rendszeresen sportolt. Mindez a felesége, Katalin nélkül nem valósulhatott volna meg: ő támogatja mindebben. Több mint 60 éve kezdődött a szerelem. Korábban közösen is sokat versenyeztek. Előfordult, hogy együtt állhattak fel a dobogó tetejére. Miklós azt mondja, Katalinnak köszönheti a legtöbbet. A sport szeretete legalább ilyen régre nyúlik vissza.

A közös kerékpározást egy kis futóedzés követi. Mind mondják, a két mozgás kombinálásával teljes az edzés.

Heti szinten több kilométert is úsznak a gyógyfürdő medencéjében.

Miklós bácsi a egészen a balesetéig a triatlon- és a futóversenyek aktív résztvevője volt. Azt mondja, a Nagyatádi Extrememan-en való kétszeri célba érkezésére a legbüszkébb. Másodjára 2011-ben, 70 évesen teljesítette a hosszútávot, abban az évben ő volt a legidősebb, aki célba ért. Korosztályán belül az országban összesen két ellenfele akad.

Megosztás