Rekordév a turizmusban Nagyatádon is

Soha ennyi turista nem járt még Magyarországon – derült ki a KSH 2018. évi forgalmi adatokból. A nagyatádi vendégéjszakák száma is nőt: meghaladta a 25 ezret.

Az ország turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre nő, tavaly pedig minden fő mutatószámot tekintve túlszárnyaltuk az előző évet: csaknem elérte a 31 millió vendégéjszakát – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség a legfrissebb adatokat elemző közleményében.

Az elmúlt négy évben városunkban is több mint másfélszeresére növekedett a vendégek által eltöltött éjszakák száma.

Vendégéjszakák 1

Több nagyatádi szálláshelyen is érdeklődtünk erről. A Hotel Solar jelentős, 40%-os emelkedésről tudott beszámolni.

– A legtöbben nyugdíjasok, és az üdülők 99%-a magyar volt tavaly – mondta Nagyné Huszár Andrea, a hotel igazgatója. – A nyári időszakban több nagycsaládost is fogadtunk. Jelentős volt még a fogyatékkal élők elszállásolása is. A turisták három fő okból választották ezt a szálláshelyet. A gyógykúra és a kirándulások, széleskörű programok mellett a 3-4 napos üdülés, pihenés a legjellemzőbb motiváció. Kiemelt időszak évről-évre az ExtremeMan rendezvényének hete és a karácsony is. A hotelban kevés az átutazó és az üzleti céllal utazók száma.

A Park Hotel 20%-os növekedéssel zárta a 2018-as évet. Vendégeik több mint fele, egész pontosan 65%-a külföldi volt. Szeptember 1-től január 30-ig vadászok veszik birtokba a hotelt. Mellettük több üzleti jellegű vendég is megszállt a hétköznapokban. Gyakoriak a foglalások a városi nagyrendezvények alkalmával is. A tavaszi-nyári szezonban egyéjszakás tartózkodás is jellemző az esküvők miatt.

A Viktória Wellness Hotel plusz 8 százalékos vendégforgalmat realizált az elmúlt évben. Náluk szintén magas a belföldiek aránya, 80 %. A külföldi vendégek érkezése szinte rendre üzleti jellegű. Forgalomnövekedés március 15-től vehető észre, a szezon májustól decemberig tart. A családosok szívesen járnak vissza hozzájuk. A wellness részlegük és a városi strand együtt meglehetősen jó vonzó tényező.

A magánszállások is részesülnek a megnövekedett forgalomból. Az Apartman Nagyatád üzemeltetője több mint 400 éjszakával többet értékesített, mint az előző évben. Itt is kevés külföldi fordult meg. Legtöbb azoknak a vendégeknek a száma, akik a közelben dolgoznak ideiglenesen. Az ExtremeMan-en kívül akkor fogadnak több vendéget, ha a városban valamilyen esemény, rendezvény van. Nyaranta több család is visszajár a házigazdák vendégszeretetéért.

Országos szinten élénkül a belföldi turizmus is. A hazai turisták egyre szívesebben utaznak Magyarországon. A lendület idén várhatóan tovább folytatódik, a szektor további növekedéséhez hozzájárul az országszerte megvalósuló ezer turisztikai fejlesztés és a folytatódó szálláshelyfejlesztési program.

Fotó: Huszár Endre

Megosztás