Rovarinvázió Nagyatádon!

Harlekin katicák és poloskák százai lepik el a családi házakat és a lakásokat Nagyatádon. Lehetetlen védekezni ellenük. Egyre többen panaszkodnak a hívatlan vendégekre. Szellőztetni, teregetni sem lehet tőlük.

Nagyatádon több lakos is panaszkodott a bogarak okozta kellemetlenségekre.

Horváth Erika társasházban lakik. Elmondása szerint itt főleg a poloskák okoznak gondot. Szeptember elején vette őket először észre. Eleinte csak az erkélyen, majd a lakásban is. A szúnyogháló ellenére ajtón, ablakon, sőt még a legkisebb hézagokon is képesek bejutni a házba. Erika számára zavaróak, hiszen a lakásban falon, függönyön is tömegesen jelen vannak. Azt mondja, a poloskák miatt nem lehet nyitva hagyni az ajtót, és már az ágyneműket sem szívesen rakja ki szellőztetni, hiszen eddig minden egyes teregetés alkalmával talált rajta egy-egy példányt.

Engedély nélkül lépik át a küszöböt a hívatlan vendégek
Engedély nélkül lépik át a küszöböt a hívatlan vendégek

Erika korábban a tízemeletesekben is lakott, ahol inkább a katicainvázió volt jellemző. A napsütötte, melegebb falakon vette őket észre. Kárt ugyan ők sem okoztak a lakásban, de elég visszataszító és kellemetlen látványnak bizonyul egy katicabogarakkal teli ház.

Minden lakásban, minden emeleten betolakodnak
Minden lakásban, minden emeleten betolakodnak

Zslebics Edit családi házban él. Ő az elmúlt években nem tapasztalt bogarakat a házban, idén viszont náluk is megjelentek a poloskák. Edit többször is arra ébred éjszaka, hogy a bogár koppan a szobában, és hangosan repül, ha valaki villanyt kapcsol. A ruhákat már inkább a házban teregeti ki. Hiába van szúnyogháló, a bogarakat még az sem állítja meg.

A legkisebb réseken is beszöknek
A legkisebb réseken is beszöknek

Védekezni nem lehet sem a katicák, sem a poloskák ellen, ha megfogjuk őket, kellemetlen szagot árasztanak, de maguktól nem tűnnek el a házból, csak amikor már igazán lehűl a kinti hőmérséklet.

Ilyenkor feltehetően fagyvédett helyen húzzák meg magukat, ahol „mély álomba merülnek”, hogy így vészeljék át a téli időszakot. Itt azonban már csak ritkán találhatunk rájuk.

A katicák nemcsak undort keltenek az emberekben, hanem a környezetünkre nézve különösen kártékonyak is:

Egyik olvasónk küldte - a délutáni órákban elözönlik a katicák a ház oldalát
Egyik olvasónk küldte – a délutáni órákban elözönlik a katicák a ház oldalát

… mivel levéltetvekkel táplálkoznak, ezek hiányában elkezdik az őshonos katicák lárváit is elfogyasztani, megrágja az almát, a körtét és a málnát is.” Írja az Agrároldal online mezőgazdasági magazin. Az oldalon hangsúlyozzák, rendkívül invazív faj, vagyis képes rövid idő alatt annyira elszaporodni, hogy szinte teljesen kiszorítja őshonos társait. Természetes ellenségük nincs, és hatékony irtószer sem létezik egyelőre ellenük.

Egy másik cikkében az oldal kitér a poloskák által okozott károkra is. Ezek a rovarok leginkább növényeinkben tesznek kárt: a gyümölcsök, a levelek nedveivel táplálkoznak, azokat képesek szinte teljesen kiszárítani.

Megosztás