Kiadták a riasztást Somogyra a havazás miatt

A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy területére keddre. Várhatóan 5-10 centi hó hullhat. A Dunántúl déli részén várható nagyobb mennyiség.

Az esti, késő esti óráktól dél-délnyugat felől ismét csapadékzóna érkezik, amelyből a déli tájakon újfent előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Az éjszaka folyamán, kedd hajnalig nagyjából lepel, azaz legfeljebb 2 cm hóréteg kialakulása várható a Pécs-Békéscsaba vonaltól délre. Kedden napközben tovább halad a csapadékzóna egyre inkább kelet, északkelet irányába. Holnap estig a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonalig lehet havazásra számítani, összességében 10 cm hóréteg alakulhat ki (dél felé haladva a nagyobb mennyiségekkel). A déli, délkeleti határvidéken akár 10 cm-t meghaladó (10-12 cm) hó is hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.

A társaság a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra mintegy 800 munkagéppel rendelkezik a téli időszakban. Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi út jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

Megosztás