2024-ben mintegy 6 milliárd forintból gazdálkodik Nagyatád

Ennek kétharmadát a város működtetésére, az intézmények működési költségére, bér- és személyi jellegű kiadásokra, a kötelező feladatok ellátására fordítják, kétmilliárdot pedig a város fejlesztésére. Csütörtökön tárgyalta a képviselő-testület a 2024-es költségvetési tervet.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése, illetve az óvodapedagógusok 32,2 százalékos béremelése 125 millió forint bérköltségnövekedést eredményezett a város gazdálkodásában. Ennek egy részéhez az állam hozzájárul, ám 45 millió forintot saját forrásból tesz hozzá az önkormányzat.

Az energiaárakkal kapcsolatban Ormai István polgármester azt mondta: míg 2021-ben az város intézményeinek energiaköltsége 115 millió forint volt, addig 2023-ban 271 százalékos növekedés történt, azaz 312 millió forintra nőtt ez az összeg.

– Most ott tartunk, hogy 255 millió forint ilyen célú kiadást terveztünk a költségvetésben, ez még mindig 221 százalékkal, azaz 140 millió forinttal több, mint 2021-ben.

Kiemelte, hogy a 2022-es energiaválság során az a közösség, amely a városért felelős, megmutatta, hogy mire képes: tudtak olyan változtatásokat végrehajtani, amelyeknek a hatása máig érződik. Ezt kisebb horderejű, ám eredményes intézkedésekkel érte el a város és az intézményei. Hozzátette: a 2023 elején kapott 142 millió forintos kiegészítő állami támogatás méltányos és érdemi volt.

Jelentős terhet jelentett a gazdálkodásban a banki kamatok radikális emelkedése és a magas infláció.

– 2021-ben a város hosszú távú fejlesztési hitelének kamata 24 millió forint volt, addig 2023-ban már 146 millió forint, azaz hatszáz százalékos volt az emelkedés. Ez a 2024-es évben 75 millió forintra csökken, de még így háromszorosa a korábbinak.

Korábban áttekintették a bérleti díjakat, a lakbéreket, térítési díjakat, és mindenütt a realitásokhoz, a nagyatádi viszonyokhoz igazították. Ez nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a 2024-es költségvetés ilyen számokkal kerülhessen a testület elé.

Az állami támogatás 16 százalékkal emelkedik, igaz, a működési költségek is jelentősen nőttek. 2024-ben 905 millió forintot kap a város. Ez az emelkedés az inflációt fedezi.

– Ilyen tényezők alakítják és befolyásolják a költségvetést. Különösen a változtatások, az időben meghozott, célirányos döntések, és az az együttműködés, ami a képviselő-testület, a városháza és az intézmények között kialakult: mindennek az eredménye, hogy az elmúlt évek legkedvezőbb pozíciójú költségvetését tárgyaljuk – fogalmazott Ormai István.

Egy sor, saját forrásból megvalósuló fejlesztést is bejelentettek, ezekről a későbbiekben beszámolunk.

Megosztás