A bírált borok fele aranyérmet kapott

Ez derült ki szombaton este a kulturális központ aulájában, ahol a Nagyatádi Kertbarátok borversenyére beérkezett borokat díjazták a hagyományos éves borászbálon.

Korábban beszámoltunk róla, hogy lezajlott a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti Klubja, valamint a Nagyatádi Kertbarátok Egyesülete által szervezett borverseny zsűrizése, immár 38. alkalommal. A szakmai zsűri 89 nedűt vizsgált, és közülük 46 kapott arany minősítést.

Ennek apropóján a kertbarátok borászbált hirdettek, ahol kiderült az is, hogy melyik borok nyerték el a legjobban a szakmai zsűri tetszését. Annyi bizonyos, hogy a rozéborok még mindig nem örvendenek olyan népszerűségnek, mint a vörös- és fehérborok. A rozéból így kevés minta érkezett, közülük is csupán egy kapott arany. Nem úgy a fehérborból: a 37 zsűrizett mintából 24 arany minősítést ért el, de a vörösök majdnem fele szintén a legjobbak közé került.

Még a díjak kiosztása előtt több köszöntő is elhangzott, Ormai István polgármester, Szabadi János a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti klubjának alelnöke, Szabadi János, Vig Zsolt, a Rinyamenti Borlovag klub soros elnöke, valamint Bokor János a Nagyatádi Kertbarátok elnöke is köszöntötte a szép számmal megjelent egybegyűlteket. 

Ezt követően – a hagyományoknak megfelelően – a Rinyamenti Borlovagok műsora következett, akik teljes pompájukba öltözve szórakoztatták a közönséget.

Fotó: Györke József

Egy borászbál jó bor nélkül mit sem ér, ezért a vendégek a díjak átadása és a vacsora után az arany minősítésű borokat kóstolhatták meg.

Az év legjobb fehérborát Bokor János készítette, míg a vörös- és rozéborok között is Butor Sándoré lett a legjobb, aki az év borásza cím büszke birtokosa is lehet. Az egyesület egykori elnökéről elnevezett Vránics István díjat az kaphatja, aki a legjobb fajtatiszta fehérbort készíti: idén Bokor János volt az aki kiérdemelte az elismerést.

Díjazták azokat az italokat is, amelyeket azok készítettek, akik nem tagjai a Nagyatádi Kertbarátok egyesületének: Hernesz Imre a legjobb fehér vendégbort, Verbulecz László a legjobb vöröset, míg Beck Zoltán Lajos a legjobb rozét készítette. Ők egyébként mindnyájan böhönyeiek. 

Megosztás