A terhelt év ellenére jó borokat bírálhattak

A tavalyihoz hasonlóan idén is 90 borral neveztek a kertbarátok borbírálatára a környékbeli borosgazdák. A díjakat az áprilisi borászbálon adják majd át.

A borversenyt – közösen a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti Klubjával – immár 39. alkalommal rendezte meg a Nagyatádi Kertbarátok Egyesülete.

– A tavalyi év egy betegségektől sújtott – lisztharmat és peronoszpóra – időszak volt, ám mégis ugyanannyi borral neveztek a környékbeli borosgazdák, mint tavaly – fogalmazott Bokor János a kertbarátok elnöke.

– Emiatt most különösen szükség volt a szaktudásukra, de kihozták a maximumot borokból a terhelt év ellenére is – folytatta az elnök. – Volt olyan gazda, aki tavalyelőtt 1000 litert bort tudott készíteni, most csak 150-et – vázolta a helyzet súlyosságát Bokor János.

A bírálatra érkezett 90 borminta Segesdről, Ötvöskónyiból, Böhönyéről, Taranyból és Nagyatádról érkezett be. Ezek fele-fele arányban vörös- és fehérborok voltak, és mindössze 7 rosét neveztek.

A zsűri csurgói szakértőkből állt, az egyik asztalnál a fehér- és roséborokat, a másiknál pedig a vörösborokat értékelték. Külön a kertbarátok borait és külön a vendégborokat díjazzák majd. A bírálók négy szempontot vettek figyelembe az értékelésnél: az ital színét, tisztaságát, illatát és ízét.

Az eredményhirdetésre április 13-án kerül sor a kulturális központban, ahol ünnepélyes keretek között hirdetik ki a kategóriák első három helyezettjét, valamint különdíjat is kiosztanak az egyesület 2021-ben elhunyt elnökének emlékére. A Vránics Istvánról elnevezett díjat a szüret legjobb, fajtatiszta fehérbora kapja majd.

Megosztás