A legújabb átverés: utánvéttel küldenek kamucsomagokat a csalók

Olvasónk jelezte, hogy tegnap kapott egy üzenetet a Magyar Posta futárszolgálatától, hogy 5 ezer forint utánvét értékben csomagot kézbesítenek neki, pedig ő nem rendelt semmit.

Újabb csalási forma terjed: a csalók utánvéttel küldenek a gyanútlan áldozatoknak csomagokat, ahhoz pedig, hogy ez megtörténhessen, a futárszolgálatokat is átverik, hisz ők maguk nem tudják és nem is tudhatják, hogy mit kézbesítenek. 

Olvasónk tegnap reggel kapott egy üzenetet, mely szerint a Magyar Posta 11 és 14 óra között 5 ezer forint utánvét értékben csomagot kézbesít neki. Mivel már jóideje nem rendelt semmit, ezért felhívta az üzenetben található telefonszámot. A telefont valóban egy futár vette fel, olvasónk pedig elmondta neki, hogy ő nem rendelt semmit, majd egy gyors egyeztetés után kiderült, hogy a futár Érden kézbesíti épp a csomagokat. Azaz a csalók a címet és a telefonszámot ebben az esetben nem tudták egyeztetni. Mindenesetre a futár az olvasónknak elmondta, hogy nem tud mit csinálni, később, amikor a kézbesítési sor elejére kerül, újra hívni fogja, és akkor fogja tudni lemondani a csomagot. 

Kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó, sőt a futárok gyakran elmondják az ügyfeleknek, hogy még ha rendeltek is valamit, az lenti képen látható FAN-logóval ellátott csomagokat ne vegyék át.

Forrás: 24.hu

Ilyenkor a csomagokat a futárszolgálat visszaküldi, de gyakran előfordul, hogy újra előkerül – átcímkézve, de úgy, hogy közben a korábbi címzett is látszik – számolt be róla a 24.hu

Mindenesetre ezek a kamucsomagok jellemzően kereken 5, 10, 15 vagy 20 ezer forint értékűek, a csomagkövetési szolgáltatásban a feladó kilétére sem derül fény.

Az eset bosszantó, de könnyen elkerülhető az áldozattá válás: aki nem rendelt semmit, értelemszerűen ne vegye át, aki pedig rendelt valamit, de esetlegesen a feladó nem egyezik meg azzal, ahonnan rendeltek, illetve a csomag mérete sokkal kisebb vagy nagyobb annál, mint az eredetileg rendelt termék mérete, akkor még átvételkor bontsák fel, nézzék meg mi van benne, és adják vissza a futárnak, ha nem a várt terméket kapták.

(A kiemelt kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás