A nagyatádi házak csaknem háromnegyede vehet részt az otthonfelújítási programban

A nemrégiben bejelentett otthonfelújítási programban – amit RePowerEU elnevezésű uniós forrásból vezet be a kormány – júniustól lehet igényelni, a járás jövedelmi helyzetétől függően maximum 3 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást. Most a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium tételes listán sorolta fel azokat a járásokat, ahol a legrosszabb jövedelmi helyzetben lévő emberek élnek.

Somogy nyolc járásából csupán kettőben (a kaposvári és a siófoki) éri el az országos átlagjövedelem 75 százalékát a járási átlagjövedelem. Ez derül ki abból a táblázatból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium tett közzé a nemrégiben bejelentett otthonfelújítási és energiakorszerűsítési programmal kapcsolatban.

A program lényege, hogy az 1990 előtt épült ingatlanokban a felújítást úgy kell elvégezni, hogy az 30 százalékos energiamegtakarítást eredményezzen, illetve csak azokra az ingatlanokra lehet igénybe venni, ahol van vezetékes gáz. Ennek a két kritériumnak a nagyatádi ingatlanok 71 százaléka felel meg a legutóbbi népszámlálási adatok alapján.

Forrás: Telex

A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.

Ehhez hitelt (Nagyatád esetében 2 és fél millió forint) és vissza nem térintendő támogatást lehet egyidejűleg igénybe venni, illetve legalább 1 millió forint önrésszel kell rendelkezni. A szabályok szerint a legmagasabb vissza nem térítendő támogatást (3 és fél millió forintot) azokban a járásokban lehet igényelni, ahol a bruttó átlagkereset nem éri el az országos átlag 75 százalékát.

Egyébként a KSH adatai alapján a bruttó átlagkereset Magyarországon 565 ezer forint volt az előző évben, azaz a Somogy nyolc járásából hatban biztosan bruttó 423 ezer forintnál kevesebbet kerestek az emberek átlagosan, ami nettó 281 ezer forintnak felel meg. A mediánbér – aminél a dolgozók fele többet, a másik fele kevesebbet keres, és statisztikai szempontból relevánsabb – az alig nettó 220 ezer forint volt Somogyban, és 62 másik járásban is, azaz az ország harmada maximum ennyit, de inkább ennél kevesebb visz haza havonta.

Visszatérve a pályázatra: a lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe, várhatóan júniustól. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB (Magyar Fejlesztési Bank) Pontjain lehet majd benyújtani. Maga a program 108 milliárd forintos, a RePowerEU elnevezezésű Európai Uniós forrásból valósul meg.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás