Miért figyeljek oda arra, amit mondok?

Az ADYák Szemle fiataljai is publikálnak különböző témákban az Atádhíren az elkövetkezendő időkben. A cél, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak a publikálásra, az érdeklődési körük bemutatására. Rengel Tamás írása.

Rohanó napokat élünk, ahol nemcsak az okos eszközeink túlzott használata okozza a problémát, hanem egyéb más cselekmények, tevékenységek, ezáltal stílusunk és érzelmi világunk is kevesebb fókuszt kaphat. A cicás videók pörgetése ugyan pozitív gondolatokat ébreszthet bennünk egy hosszú nap után, de társas, emberi kapcsolataink nagy befolyásoló tényezői lelkivilágunk állapotának.

Ha netán a válasz az, hogy a társas kapcsolatok ápolása nagyobb feltöltődést nyújt számodra, mint a közösségi médiákon való folytonos jelenlét, akkor mindenképp érdemes tovább olvasni a cikket. Ha pedig a másik lehetőséget választottad, akkor is.

Biztos te is érezted már magad megbántva. Ez a jelenség, érzés nem csak egy adott dolog miatt történhetett így. Lássuk a részleteket!

1. Nem megfelelő stílus!

Mondandónk kifejezésénél a leggyakrabban félremenő eset, amely konfliktust vagy megbántottságot eredményez, a nem megfelelő stílus. Nyelvünkben egy szót többféleképp is kiejthetünk különböző hanglejtésekkel, így jelezve gondolatunk mondanivalóját. Mondhatunk valamit komolyan, viccesen, gúnyosan és sajnos bántón is. Nem attól fogja a társad meghallani, megérteni a gondolataid, minél hangosabban mondod.

A bántó kommunikáció nagyon ritkán vezet pozitív eredményre, csak hevesebb konfliktusokat, megbántottságot és nézeteltéréseket okozhat.

Saját bőrömön tapasztaltam, hogy van az a pont, mikor elszakad a cérna és eltörik a mécses, de ezeket a helyzeteket meg lehet előzni, ha a probléma megoldására fókuszálunk, és nem a magunk igazát hajtogatjuk, hanem engedünk teret a másik félnek is, ezáltal éreztetve vele, hogy neki is ugyanakkora szerepe van a társalgásban, mint nekünk. A stílus kérdése sokszor eredményez megkérdőjelezhető szituációkat, amelyektől egy kis gondolkodással megóvhatjuk magunkat, de ami még fontosabb, társunkat is.

2. A heves reagálások!

Ahogy már az előbb említettem, lehet olyan pont, mikor már úgy érezzük, hogy ezt már tovább nem bírjuk hallgatni. Ha ez bekövetkezik, az több okból is lehet. Szuper cikkeket találtok oldalunkon az életmódváltással és a hobbikkal kapcsolatban is, vessetek rá egy pillantást, hátha megtetszik valami, kedvet kaptok iránta.
A heves reagálások nem feltétlen jönnek tőlünk szándékosan, ezáltal nehéz korrigálni vagy fellépni a jelenség ellen, de nem lehetetlen. Amelia Aldao pszichológus a szorongás és a depresszió mellett az érzelmek szabályozásával is foglalkozik. Van egy trükkje, amely 60 másodperc alatt megoldhatja a feszült helyzeteket, legyen az bármilyen váratlan, és bármilyen sértő – derült ki a Femina.hu oldalán.

A lényege az, hogyha tapasztalunk valami feszült helyzetet, vagy részesei vagyunk egy rossz szituációnak, mindig hagyjunk magunkat egy teljes percet. Figyeljük meg testünk reakcióját a történtekre, például gyomorgörcs, heves szívdobogás, düh, remegés. Amíg ezekre a reakciókra koncentrálunk, jelentős mértékben csökkenthetjük a rossz, kellemetlen elszólás veszélyét, mert testünk válaszainak megfigyelésére helyezzük a hangsúlyt.

Egy elszólásból csak ugyanúgy nagyobb probléma lesz, mint a stílus megkérdőjelezhetőségéből, ezért inkább adjunk magunknak egy kis időt, és próbáljuk meg a lehető legjobban kezelni az ehhez hasonló szituációkat. Ha egyszer sikerül, az nekünk is erőt ad, hogy legközelebb is képesek legyünk hasonló módon, nyugodtan reagálni.

3. Az empátia hiánya!

Egy komolyabb beszélgetés során nagyon fontos az empátia, a másik személy érzelmeinek befogadása és megfelelő módon történő kezelése.
Ha most felmerült benned egy múltban történő esemény, ahol mondjuk nem érezted ezt a társadtól, akkor először gondolj arra, hogy te vajon megadtad-e neki a kellő odafigyelést, törődést az érzéseivel kapcsolatban. Ha ezt egy konkrét esetben később tudod alkalmazni, az látható eredményeket fog produkálni, ami által a másik fél is inkább magáévá érzi a beszélgetést, így jobban felszabadulva, megnyílva, a probléma megoldására fog fókuszálni. Ha netán mindketten alkalmazzátok ezt a fajta gondolkodásmódot, akkor sokkal hatékonyabban tudjátok megoldani az esetlegesen kialakult feszült, bántó helyzeteket.

Kívánom, hogy a fent említett gondolatok átsegítsenek a nehezebb időszakokon!
Amíg figyelembe veszed társad mondanivalóját, érzéseit, már egy lépéssel közelebb kerülsz az esetleges probléma megoldásához. Ne akarj mindent kimondani, ha nincs rá feltétlenül szükség, vagy csak tovább mélyíti a problémát. Ha társad boldog, vagy helyén kezeli a helyzetet veled együtt, azáltal te is és ő is profitálni fog az esetből.

(Képek forrása: Unsplash)

Megosztás