Hogyan ismerd meg határaidat?

Az ADYák Szemle fiataljai is publikálnak különböző témákban az Atádhíren az elkövetkezendő időkben. A cél, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak a publikálásra, az érdeklődési körük bemutatására. Janota-Hantosi Julianna írása.

Az előző cikkem (“Hogyan mondj nemet?”) lezárásaként említettem meg, hogy ahhoz, hogy képesek legyünk választani és dönteni a lehetőségek közül, amelyekkel szembe kerülünk, mindenekelőtt meg kell ismernünk önmagunkat és határainkat. 

Cikkemben elsősorban az extrovertált, illetve introvertált személyiség típusokra szeretnék kitérni. Míg az extrovertáltaknak nem, addig az introvertált személyeknek problémát okozhat mások elutasítása vagy a komfortzónájukból való kimozdulás. Nyilvánvalóan a határok megszabásában vagy a tűrőképesség mértékében, elég nagy különbség van e két személyiségtípus között, de ha a határokról beszélünk, nem feltétlenül lehet az embereket a nyitottságuk vagy visszahúzódottságuk alapján bekategorizálni. A személyiségtípusunktól függ, hogy mennyit engedünk meg magunknak, másoknak és hogy ehhez mennyi ember társaságát érezzük még kellemesnek.  

Tapasztalatom szerint, a nyitottabb emberek, elenyésző, őket korlátozó határral rendelkeznek. Ez azért is lehet, mert amikor nyitott valaki a világ felé, nem akarja magát lekorlátozni haszontalan limitekkel. Számára az a fontos, hogy hű támogatója maradjon a pillanat megélésének, az apró dolgokban rejlő szépség felismerésének és a millió lehetőség kihasználásának. 

Ezzel szemben a zárkózott személyek a pontosan megszervezett életritmusban hisznek, így nehezükre eshet változtatni a megszokott határaikon. Éppen ezért nem kockáztatnak a lehetséges hibák és passzív utóhatások lehetőségével. 

A leginkább befolyásoló tényező, az önértékelés és az önbizalom kérdése. Mivel ma már fontos szempontja egy akár fiatal, akár felnőtt ember életének a magabiztosság és a magáról alkotott reális kép. Alapvetően ezekkel tudunk építkezni, ugyanis ezek azok, amelyek befolyásolják, hogy mit tudunk megvalósítani, elfogadni és hogy mire tudunk igent vagy nemet mondani.  

Egyénenként eltérő – mint ahogy oly sok minden -, hogy miként alakul ki azoknak a listája, amit tolerálni tudunk. A határokat nem feltétlenül állítja a személy saját magának, ezek ösztönösen is jelen vannak életünkben és hátrányként és előnyként is tekinthetőek. 

Bizonyos határok beiktatása, illetve átlépése pozitív vagy negatív hatást is gyakorolhatnak ránk és világnézetünkre.  

Előnyösen befolyásolhatja életünket, ha olyan határokat adunk meg magunknak, amik pozitív hatással lesznek a közérzetünkre és teljesítményünkre. Viszont hátráltatni is tudjuk magunkat, ha az életstílusunkkal ellentétes vagy magunkra nézve az életünket negatívan befolyásoló határokat szabunk meg. 

Saját szabályaink, határaink “áthágásával” akár lazábban is felfoghatjuk az életet, mert megnyugtató, ha kevesebb a probléma, ami feszültséget kelt bennünk. Ugyanakkor, ha átlépjük határainkat, akkor felborulhat a megszokott, fenntartott rendünk, békénk.  

Vannak élethelyzetek mikor kötelezni kell magunkat arra, hogy tartsuk magunkat terveinkhez – azaz ne lépjük át határainkat – mert az biztosíthatja számunkra a rendet.  

Vannak köztük olyan személyek, akik képtelenek elfogadni az adott életstílusukat és a változás reményében magukra próbálják erőltetni, a másoknak bevált határokat. Azonban elvétve, de léteznek emberek, akik a korábban kilátástalannak vélt életüket szeretnék alakítani, megváltoztatni egy jobb élet reményében. Ehhez azonban először lelkileg és mentálisan fel kell készülni, ha nem csak egy adott időre szeretnénk változást elérni, hanem egy hosszú távú átalakulást életterükben vagy életmenetükben. 

A cikk természetesen nem abból a célból jött létre, hogy az embereknek mindenre “NEM”-et kellene mondani vagy teljesen el kellene szeparálni magukat a külvilágtól. Ugyanis bármennyire is szeretnénk stressz mentes életet élni, nem zárhatjuk ki magunkat az alapvető feladataink elvégzésében. 

Itt a lényeg az, hogy az igen vagy a nem válasz mellett döntők meglássák a különbséget a kötelező és választható kérések elfogadása között. 

Megosztás