Dolgozik az önkormányzat a henészi szennyvízhelyzet megoldásán

Átmenetileg aknától aknáig továbbítják a szennyvizet a henészi és a simongáti városrészben. Lent a mélyben elmozdultak a szennyvízelvezető csövek, a bekötővezetékek több helyen elváltak a gerincvezetéktől. Több mint egykilométeres szakaszról van szó, ami közvetve 1200-nál is több lakost érint.

A DRV szippantós tartálykocsival szállítja el a szennyvizet Henészből és a simongáti városrészből, illetve a déli szakaszon aknától aknáig továbbítják, ezeken túl pedig a felszín felett futó, ideiglenes elvezetést is kialakítottak, ám ezzel csak a tünetet tudják kezelni, a probléma pedig sokkal nagyobb.

Korábban is több probléma volt a szennyvízelvezetéssel ebben a városrészben, érintette az Ady utcát és az Ady közt, később pedig a Honvéd utcának a József Attila utca és az Ady köz közötti részét. Ezeknek a javítására egy vis maior pályázat keretében belül sikeresen pályázott az önkormányzat, akkor meg is kapták a támogatást, a rekonstrukció ezeken a helyeken elkészült.

Most Henész más részein, illetve a gyümölcsösben is probléma van a szennyvíz elvezetésével, ugyanis a föld alatt elmozdultak a csövek, ezért meghibásodott a szennyvízhálózat, a bekötések elváltak a gerinchálózattól. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy a löszös talaj tovább mosódik, emiatt pedig a gerincvezeték is tovább sérülhet.

– Nagy problémát okoz, és ennek a megoldása a jelenlegi keretek között egy módon lehetséges, hogy egy vis maior pályázati kérelemmel állami támogatást kérünk, mivel a hibák sorozatos extrém időjárási körülményekre vezethetők vissza – fogalmazott Svégel Gábor, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője.

Ennek számos követelménye van: az észlelést követően 1 héten belül jelezni kell a problémát, ezt követően pedig 40 nap áll rendelkezésre, hogy a pályázatot összeállítsa az önkormányzat. A jelzés az illetékesek felé április 23-án megtörtént, ezzel elindította a folyamatot az önkormányzat. Ez egy szabályozott, és viszonylag gyors folyamat: azóta az illetékes szakhatóságok bejárták a helyszínt, a szakértői jelentés is elkészült.

– A mi kalkulációink szerint mintegy 500 millió forintos kivitelezési összeget jelent, amit el kell végezni ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet. A vis maior eljárásrendje szerint haladunk, gyorsítani nem tudjuk, viszont a pályázat kötelmeinek megfelelő eljárásrend lehetőségeihez képest a leggyorsabban végezzük a munkát – folytatta Svégel Gábor. A pályázathoz az önkormányzatnak 10 százalékos önrészt kell a saját költségvetéséből biztosítania. 

Mindenesetre a szolgáltató DRV munkatársai most kezelik a problémát, ám mindenképpen egy átmeneti, és mielőbb megszüntetendő helyzetről van szó. A több mint ezer lakost érintő szituáció nemcsak azokban a háztartásokban okozhat problémát, amik közvetlenül az elvált bekötésekre csatlakoznak, hanem a teljes két városrészben ellátásában zavart keltenek.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás