Egyre nő a munkanélküliség Somogyban, idén 65 ezer vendégmunkás érkezhet az országba

Az elmúlt 3 évben csaknem megháromszorozódott a munkanélküliségi ráta Somogyban, míg 2021 elején még 3,4 százalék volt, addig 2023 utolsó negyedévében már 9,4 százalékos, miközben az országos átlag 4,4 százalékon állt az év végén. Közben egy csütörtök este megjelent rendeletben a kormány pontosította az idén beengedhető 65 ezer vendégmunkásra vonatkozó szabályokat.

2014 elején a munkanélküliségi ráta Somogyban 9,6 százalékos volt a statisztikai hivatal adatai szerint, majd 2018-ra gyakorlatilag megfeleződött a számuk, ám a tavalyi évben jelentős emelkedés volt tapasztalható, olyannyira, hogy egyedül Szabolcs-Szatmár-Beregben magasabb a munkanélkülisége ráta, mint Somogyban, míg az országos mutató 4,4 százalékos.

Mindezen adatok tudatában a kormány 65 ezer harmadik országból érkező vendégmunkást enged Magyarországra 2024-ben, egyebek között Belaruszból, Oroszországból, Vietnámból és a Fülöp-szigetekről is várják a munkavállalókat. Még januárban nyilatkozta azt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hogy 120 ezer vendégmunkás dolgozik az országban, pedig az első bekezdében sorolt adatokból látszik, hogy az ország bizonyos régiói jelentős munkaerőpiaci tartalékkal rendelkeznek.

Az új rendelet szerint számos olyan munkakör van, amelyet nem vállalhatnak vendégmunkások, például nem lehetnek mérnökök, rendszergazdák, fogorvosok vagy gyógyszerészek, mint ahogy piaci árusok, cipészek vagy szűcsök, de utcaseprők és parkolóőrök sem.

Megkérdeztük a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot, hogy Somogyban 2024 februárjában hány vendégmunkás dolgozott, ugyanis a weboldalukon a legfrissebb elérhető adat 2022-es. Akkor egyébként mindössze 159 harmadik országból (tehát nem EU-s) származó vendégmunkás dolgozott Somogyban.

Ander Balázs, A Jobbik-Konzervatívok alelnöke, országgyűlési képviselő a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kérdezte meg ugyanezt az elmúlt időszakban kétszer is, ám a kormány részéről érdemi válasz nem érkezett.

Amennyiben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat válaszol, természetesen beszámolunk róla.

(Kiemelt kép: nyugat.hu)

Megosztás