Figyelmeztet a somogyi katasztrófavédelem: a füstérzékelő életet menthet

A füstérzékelők ma már nemcsak az áruházakban, üzletekben védelmezik a vásárlókat, hanem otthonainkba is könnyen beszerezhetünk egy-egy készüléket és családunk védelmébe állíthatjuk.

Tavaly Somogy vármegyében 259 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezek közül egyikben sem volt füstérzékelő. Kadarkút, Balatonmáriafürdő, Csököly, Bábonymegyer, Hosszúvíz, Kaposvár. Csak néhány település azok közül, ahol a pusztító lángok miatt családok otthonai váltak lakhatatlanná. Múlt hétvégén pedig Balatonföldváron követelt áldozatot a tűz, ahol szintén nem volt füstérzékelő.

A lakástüzek többségénél nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz már a tűz kezdeti szakaszában hangos sípolással jelzi a veszélyt, amikor még van idő menekülni és hívni a tűzoltókat.

A füstérzékelő használatán túl, fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét vehetjük az otthoni tűzeseteknek:

  • Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket.
  • Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú elektromos eszközöket használjunk.
  • Tartsuk távol a gyúlékony anyagokat a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk azokat.
  • Ügyeljünk arra, hogy a fűtési rendszerek karbantartottak legyenek, és csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk.
  • A nyílt láng használatára fokozottan figyeljünk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát, vagy éppen a cigarettát.
  • Fokozottan figyeljünk az idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre!

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás