Görbe tükör a magyaroknak is az 1670 című netflixes sorozat

Nemesek és jobbágyok, adóemelés-vétó, álszent pap, kordonnal gátolt tüntetés – történelmi utazásra invitál az 1670 című lengyel Netflix-sorozat, ami szatirikusan ábrázolja jelenünket a múlton keresztül, egyes helyzetekre és karakterekre mi, magyarok is ráismerhetünk.

Vármegyék és főispánok, különutas politika, a hatalom eszközévé tett egyház, háttérbe szoruló kisebbségek, földesurak és jobbágyok – manapság sokszor érezhetjük úgy, hogy a történelem korábbi korszakai és azok hibái térnek vissza.

Olyan problémákkal találjuk szembe magunkat újra meg újra, amelyekkel elődeink is küzdöttek. Minden korszaknak és társadalomnak megvannak a maga válaszai, ezek a válaszok az elmúlt évszázadok során jó esetben pozitív irányba változtak, de sajnos sok a rossz példa és a visszalépés.

Ezzel a dilemmával szembesül a földesúr felvilágosult feltalálóként és aktivistaként tevékenykedő lánya a sorozatban: reformokat hozna egy olyan korba, amiben erre az emberek nem készültek fel, de vajon eljön az a kor, melyben a gyökeres szemléletváltást igénylő változásokat készségesen fogadjuk? Hiába tudjuk, mit kéne másképpen csinálnunk, ha nincs elég elszántságunk – és még azoknak sem, akik a változásra buzdítanának – akkor az előrelépés nem fog megtörténni.

Az 1670 a komolyabb társadalmi kérdéseket is humorral tálalja, ez pedig pörgőssé és szórakoztatóvá teszi a 8 részes sorozatot. Napjaink problémáit és jelenségeit múltbéli köntösben látni kifejezetten érdekes, a látványvilág és a megvalósítás hozza a netflixes tartalmak színvonalát, az epizódok átlagosan 33 percesek, így érdemes felvenni a bakancslistádra, ha szereted a szórakoztató, de egyben elgondolkodtató alkotásokat.

A sorozat 16 éven felülieknek ajánlott, megtekinthető a Netflixen akár magyar szinkronnal is.

Megosztás