„Ha nincsen társadalmi igazságosság, akkor nincs valódi erőforrás egy országban”

Azok, akik felvállalják a politika irányítását, mindig szem előtt kell tartsák, hogy a közjót kell szolgálni, és azokban az esetekben, amikor ez nem így van, akkor felborul a társadalmi együttműködés, a közmegegyezés – fogalmazott ünnepi beszédében Ormai István polgármester.

Az 1848-1849 forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségen emlékeztek a nagyatádiak a forradalom hőseire Kossuth Lajos szobránál pénteken délelőtt 10 órakor. Az ünnepségen részt vett Ander Balázs országgyűlési képviselő, Nagyatád díszpolgárai dr. Gara István és Hortobágyi Ferenc, dr. Ludas László és Németh Csaba alpolgármesterek és a képviselő-testület több tagja is.

A Himnuszt követő ünnepi beszédében Ormai István polgármester arról beszélt, hogy 1848 nemzedéke egy jobb és igazságosabb társadalom kialakítására használta fel a kivívott szabadságot, és arról, hogy a reformkorban, a forradalmat megelőző évtizedekben a haza legjobbjai munkálkodtak azon, hogy változtassanak a rendszeren, ami akkor megnyomorította a magyarokat.

– Ma Magyarországon milliók élnek szegénységben és százezrek kilátástalanságban, miközben kevesek gondtalan jólétben élve mérhetetlen vagyonokat halmoznak fel. Ma Magyarországon kialakult az új kiváltságosok köre, akik nem a tudásuk, a teljesítményük és a tehetségük, hanem a hovatartozásuk alapján kapnak beosztásokat, pozíciókat, részesednek a lehetőségekből, megbízásokból. Igazságtalan az, hogy a leggazdagabbak nem vesznek részt arányosan a közterhek viselésében, igazságtalan, hogy a társadalmi felemelkedés és az egyéni boldogulás ma meglévő egyetlen útja  – a tanulás, továbbtanulás – egyre elérhetetlenebb a leszakadó társadalmi rétegek számára. Elégtelen és kevés az a támogatás, amelyet a rászorulók, az elesettek, a betegek kapnak segítségként, gondoskodásként – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: a mai magyar társadalom megosztott, mert vannak kevesen, akik birtokolják a vagyont, a pénzt és a hatalmat, akik uralják a befolyást, a pozíciókat, a sajtót, és vannak sokan, akiknek nincsen meg a mindennapi nyugodt élet feltétele sem, akik kiszorítottak, elesettek, magukra hagyottak.

– Ezért új társadalmi közmegegyezésre van szükség Magyarországon: olyan politikára van szükség, amelyik érvényesíti a közjó szolgálatát minden magyar ember, minden társadalmi réteg megfelelő életének a biztosítását. Ennek egy új társadalmi érdekegyeztetés lehet az alapja, ami lehetővé teszi a biztos megélhetést, a továbbtanulást, a javakból és a szolgáltatásokból az egyenlő részesedést.

A beszéd után az Árpád iskola diákjainak látványos ünnepi műsorát nézhették meg a megemlékező nagyatádiak, majd a helyi civil szervezetek, politikai pártok helyezték el az emlékezés és tisztelet koszorúit az 1903-ban állított Kossuth-szobor talapzatánál.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás