19 éve nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre

Magyarországon 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba 2020-ban, mint tavaly. Van olyan intézmény, ahol felére csökkent a felvételizők száma. A pedagógusképzésben hatalmas a visszaesés.

A 19 éves negatív rekordról a Népszava írt a mai számában. A lap elemzése szerint nem lehet pusztán demográfiai okokkal magyarázni.

Nahalka István oktatáskutató szerint több tényező állhat a háttérben: egyrészt tovább növekedhetett a külföldi egyetemre jelentkezők aránya, másrészt pedig csökkenhetett azoknak a száma, akik nem rögtön érettségi után tanulnak tovább (egy évben átlagosan 70 ezer középiskolás érettségizik, vagyis az egyetemre jelentkezők között sokan vannak, akik korábban érettségiztek). De befolyásoló tényező az állami férőhelyek központi meghatározása, illetve a hátrányos helyzetű családokban élők egyre nagyobb arányú kiszorulása is az oktatási rendszerből – áll a lapban..

Például a Kaposvári Egyetemre 31 százalékkal jelentkeztek kevesebben, mint tavaly. Az egyetlen Somogy megyei felsőoktatási intézmény önállóságának megszűnéséről április elején itt írtunk.

Grafika: MTI
Grafika: MTI

 

Megosztás