Nem kell többet betétlappal szenvedni a balesetek után

A papírral csak a gond volt! Itt az új elektronikus kárbejelentő. Az ún. „e-kárbejelentés” egyenértékű a régi, hagyományos nyomtatvánnyal, de gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé.

Elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új applikációja – számolt be róla az mfor.hu. Keddtől egy baleset után az autósok már az okostelefonjukon is intézhetik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károk bejelentését. Ez a fejlesztés 15 tagbiztosító összefogásával valósult meg, és csaknem egy évig tartott.

A régi „kék-sárga betétlapot” minden autós ismeri, de a kitöltését már csak kevesen tudják. Az új ún. „e-kárbejelentés” megegyezik a hagyományos nyomtatvánnyal, de annál gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé. Egy gyakorlott okostelefon-használó átlagosan alig 10 perc alatt végez a kitöltésével.

Természetesen továbbra is lehet papíron végezni a kárbejelentést. Az elektronikus eljárás az elírásokból, olvashatatlanságból és a rajzolási készség hiányából adódó nehézségeket is kiküszöböli. Gyakori az is, hogy egyes részeket üresen hagynak, ami miatt akár több évig is elhúzódhat a kárrendezési eljárás. Ez mind elkerülhető az applikáció használatával, hiszen a program piros színnel figyelmeztet a hiányos sorokra. Szintén sokan elmulasztják aláírni a szabályosan kitöltött betétlapot, az applikáció viszont ekkor sem engedi elküldeni a bejelentőt.

Sok balesetnél előfordul, hogy nincs toll vagy betétlap egyik autóban sem. Ilyenkor gyakran csak ezért hívnak rendőrt, vagy pedig gyorsan megveszik akár ezer forintért is a pár forintot érő nyomtatványt. Erre ezentúl nem lesz szükség, hiszen manapság az autósok többsége nem indul útnak okostelefon nélkül, ráadásul elég, ha csak az egyik félnél van készülék.

A baleset megtörténte után az egyik gépjárművezető mobiltelefonján kell elérni az applikációt, majd egy PIN-kód segítségével a másik fél is csatlakozni tud az e-kárbejelentőhöz. A programmal egyszerűen, gyorsan lehet rögzíteni a szükséges adatokat, ideértve a baleset típusát, az eset leírását, a helyszín meghatározását, a rajzokat. Lényeges, hogy az e-bejelentővel el lehet kerülni a hiányos kitöltést. Ha kész a kitöltés, a bejelentés pdf-formátumban megtekinthető, így az esetleges hibákra még a küldés előtt fény derül. A bejelentő elküldéséhez mindkét fél beleegyezése, aláirása kell és a beérkeztetésről egy e-mailben is kapnak értesítést a felek a biztosítótól. Végül majd mindkét félnek jelentkeznie kell a saját biztosítójánál.

 

 

 

Megosztás