A KSH szerint 577 ezer forint volt az átlagkereset márciusban

Ez, persze a bruttó, a nettó, kedvezmények nélküli kereset átlagban 398 ezer forint volt. Ez 16,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az infláció miatt a reálkeresetek mégis csökkentek.

2023 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt- írja legfrissebb jelentésében a statisztikai hivatal.

Az átlagkeresetbe beletartoznak a sokmilliós fizetések is, ami értelemszerűen felfele húzza az átlagot, de még így is 6,9 százalékkal csökkent a bérek reálértéke a 25,2 százalékos, Európa-rekorder infláció miatt.

Ami érdekesebb, az a mediánbér (a medián a középső értéket jelenti, vagyis azt, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet), aminek a nettó értéke márciusban nem érte el a 310 ezer forintot, és csak 15,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Persze, az is nyilvánvaló, hogy ezzel a bérrel is sokan kiegyeznének, hisz Somogyban tavaly 275 ezer forintot kerestek az emberek átlagosan, aminél csak Borsodban, Nógrádban, Békésben és Szabolcsban lehet kevesebb bért kapni az országban.  

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás