A legszívesebben ekkor mennének nyugdíjba a magyarok

A relatív legvonzóbb nyugdíjba vonulási lehetőségnek az 55-60 év közötti kor számít – derült ki egy friss kutatásból. A magyarok döntő többsége több évvel a jelenleg érvényes öregségi korhatár előtt vonulna nyugdíjba.

Már amennyiben erről maga határozhatna szabadon – derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A legmagasabb arányban (36 százalék) az 55-60 éves kor közötti nyugdíjba vonulást választanák, míg minden negyedik megkérdezett (27 százalék) 50-55 éves kora között élne ezzel a lehetőséggel. Ettől csak kissé maradt el (20 százalék) a 60-65 éves kora közötti időintervallumot megjelölő magyarok aránya. Nem meglepő módon miden tizedik (10 százalék) megkérdezett honfitársunk az 50 év alatti időszakot jelölte.

A nyugdíjkorhatár elérésével lesz jogosult a dolgozó az öregségi nyugdíjra. Ez a korhatár 2020-ban 64,5 év, majd 2021-ben emelkedik végső szintjére, 65 évre. Ezt azt jelenti, hogy idén azok mehetnek nyugdíjba, akik 1956-ban születtek. Az öregségi nyugdíjra való jogosultság feltétele a korhatár betöltése és a megfelelő szolgálati idő megszerzése.

A friss felmérés alapján tehát a magyarok többsége rosszul fogadná az öregségi nyugdíjkorhatár további esetleges emelését.

Megosztás