A magyarok csaknem kétharmada elégedetlen az állami egészségüggyel

Mindössze egyharmaduk érzi úgy, hogy számíthat a hazai egészségügyre. A kormánypárti szavazók 82 százalékának ez a véleménye, míg az ellenzékieknek csupán 5 százaléka gondolja így.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint a koronavírus-járvány megmutatta a hazai egészségügyi rendszer gyenge pontjait. Ez derült ki egy december közepén végzett felmérésből, amelyet a Publicus Intézet és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciója készített a magyar egészségügyi rendszer és az Európai Egészségügyi Unió megítéléséről – számolt be róla a Népszava.

A nagy többség szerint az utóbbi években nem javult, sőt inkább romlott az ellátórendszer állapota. Érdekes, hogy csak a 29 év alattiak – azaz az orvosokat általában ritkábban felkeresők – között voltak többen azok, akik szerint jobb lett a helyzet az utóbbi években az egészségügyben. A válaszolók kétharmada szerint a betegeknek egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, mind több embernek kell magánellátóhoz fordulnia, mivel az állami rendszerben nem kapnak megfelelő szolgáltatást.

A kutatás szerint a kérdezettek 71 százaléka támogatja az Európai Egészségügyi Programot. Ennek az egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a tagállamokban egységes színvonalú ellátást kapjanak az állampolgárok. Az emberek többsége szerint szükség van minimum követelményekre ezen a területen, Magyarországnak pedig a jelenleginél sokkal többet kellene költenie az egészségügyre. A megkérdezettek több mint fele jónak tartaná, ha az EU jobban beleszólhatna az egyes országok egészségügyének működésébe azért, hogy jobb legyen az ellátás.

Megosztás