Így élték meg az atádiak a földrengést

Sokan megrémültek, volt, ahol megrepedt a fal, máshol az akvárium hullámzott. Egy dologban az atádiak egyetértenek: senki nem emlékszik rá, hogy ilyen erős földrengés rázta volna meg a várost.

Először a járvány, aztán az árvíz, most meg ez? Csak érne már véget ez az év! – fakadt ki az egyik asszony a Hunyadi utcában.

Nagyatádot 12:20-kor rázta meg az évtizedek óta nem tapasztalt földrengés. Utoljára ehhez hasonló erősségű földmozgás tavaly március 7-én történt az esti órákban, mely Somogyszob közelében pattant ki, és 4-es erősségű volt. A mai esemény viszont túlszárnyalta az akkor történteket, pedig az epicentruma tőlünk 170 kilométerre történt.

Nagy volt az ijedtség, az utórengéseket többen a a szabadban várták inkább meg.
Nagy volt az ijedtség, az utórengéseket többen inkább a szabadban várták meg.

A szokatlanul erős horvát földmozgás nagy területre terjedt ki: érezték Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Németországban, Olaszországban, Montenegróban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában és Ausztriában is. A 6,4-6,5-ös magnitúdójú rengés epicentruma Petrinjában volt, ahol hatalmas károk keletkeztek: az egyik szemtanú beszámolója alapján a városközpont megsemmisült, legalább 20-an megsérültek és egy 12 éves kislány életét vesztette. A mentésre a horvát hadsereg egységeit is kivezényelték. Zágrábban is több épület összedőlt. Vészhelyzeti protokoll alapján automatikusan leállt egy szlovén–horvát atomerőmű.

A közösségi médián sokan beszámoltak a tapasztalataikról. Ijesztő élmény volt a földrengés, és meglehetősen hosszú ideig tartott – állítják az atádiak.

Lassan indult be, én előbb kezdtem el érezni, mint a kollégám – meséli az egyik atádi. – Kérdeztem is tőle, hogy nincs földrengés? Épp megrázta a fejét, amikor igazán felerősödött: akkor aztán olyan volt, mintha hullámozna a lábunk alatta a talaj, mintha a tengeren lettünk volna. Nagyon megijedtünk, azonnal kifutottunk az épületből. De még utána is legalább fél percig szédültünk, folyamatosan lengett a föld. Azonnal felhívtam a páromat, hogy jól van-e? Ilyet még nem tapasztalt egyikünk sem.

Eddig nincs tudomásunk róla, hogy Nagyatádon jelentős kárt okozott volna a rengés. Egyik helybéli úgy nyilatkozott, hogy megrepedt a járólap és a burkolat a fürdőszobájában, illetve úgy tudjuk, több épületen repedés is keletkezett a falakon. A Spar italszekciójában néhány üveg sör és sörös doboz esett le a pultokról, az üvegek összetörtek. Mások arról számoltak be, hogy hullámzott az akváriumban a víz.

Az emeletes házakban különösen érezni lehetett a lengést, így a például a Hunyadi utca 10 emeleteseiben is. Itt maguktól kinyíltak az ajtók, hangosan rázkódtak a szekrények és a bennük lévő edények, poharak; kiloccsant a leves a fazékból, könyvek estek le a polcokról, képek a falakról. Sokan úgy megrémültek a rengéstől, hogy azonnal kimenekültek az utcára, csaknem 70-en gyűltek össze az emeletes házak tövében. Egymást vigasztalták, nyugtatták a lakók, többen szemmel láthatóan megrémültek.

Te is érezted? Éreztem, bizony!
Te is érezted? Éreztem, bizony!
Ijesztő élmény volt az emeletes házakban átélni.
Ijesztő élmény volt, különösen az emeletes házakban.

Épp a gyerekeket etettem, amikor elkezdődött. Először nem is tudtam, mi történik, azt hittem összedől a ház, magamhoz öleltem a gyerekeket – mesélte egy anyuka. – Mi csak azután jöttünk le, hogy elmúlt a földrengés, nem akartuk megvárni az utórengéseket a lakásban.

Az utórengéseket kevesebben érezték, ám állítólag több is volt. Az atádiak közül a legtöbben úgy vélik: emberemlékezet óta nem történt ehhez hasonló földmozgás városunkban.

Amikor gyerek voltam, akkor volt utoljára egy ehhez hasonló, valamikor 1980 körül. A hajnali órákban történt, mozgott alattunk az ágy, dübörögtek a bútorok. A szüleim berohantak értem és a testvéremért és lefutottak velünk az udvarra, akkor is többen kijöttek a házukból. Azóta nem nagyon emlékszem hasonló esetre – mesélte egy atádi férfi.

Magyarországon egyébként még soha nem volt olyan erősségű földrengés, mint ami most rázta meg Horvátországot: 1763. június 28-án egy 6,3-as erősségű rengés pusztított Komáromban, akkor város egyharmada elpusztult és több mint hatvanan meghaltak.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás