A magyarok háromnegyede szerint az EU-s pénzeket ellopják itthon

Egyebek között ez is kiderült egy most közzétett hazai kutatásból. A 15 éves EU-tagságunk legnagyobb előnyének az ideérkező rengeteg pénzt tartják a magyarok, legfőbb hátrányának pedig a migrációt.

A részletes kutatást a Policy Solutions készítette és a hvg.hu ismertette. Eszerint 15 évvel a csatlakozás után az Európai Unió megítélése a magyar társadalom körében továbbra is egyértelműen pozitív: a magyarok csaknem kétharmada (65%) gondolja így.

A kutatás a következő kérdésekre kereste a válasz: mi a mérlege 15 év uniós tagságnak a magyar választók szemében? Hogyan látják Magyarország és az Európai Unió kapcsolatának aktuális kérdéseit, és milyen Európában szeretnének élni a jövőben? A Policy Solutions kutatása ezekre a kérdésekre kívánt választ adni. Az elemzéshez márciusban közvélemény-kutatást végeztek a Závecz Research-csel. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő az ország felnőtt népességét reprezentálta.

A válaszadók az uniós forrásokból megvalósult fejlesztésekre, a különböző pályázati lehetőségekre és pénzügyi támogatásokra asszociálnak a leggyakrabban, amikor az Európai Unióra gondolnak. Pártokon átívelő konszenzus van arról, hogy Magyarország EU-ban eltöltött első 15 éve előnyös volt az ország számára.

Tagságunk legnagyobb hátrányaként a migrációt említették. A válaszok szóhasználatát és az érvelését figyelve egyértelműen kimutatható a kormányzati retorika hatása: eszerint az unió hazánkból „bevándorlóországot akar csinálni”.

A megkérdezettek 63 százaléka ma is az uniós tagság mellett szavazna, a 2003-mas népszavazáshoz hasonlóan.

A magyarok döntő többsége (72%) szerint az EU-s fejlesztési források jelentős részét ellopják. Még a fideszesek körében is egyértelmű többségben vannak (59%) azok, akik úgy vélik, hogy Magyarországon az uniós pénzeket érintő korrupció mértéke hagy kívánnivalót maga után. Az ellenzéki pártok szimpatizánsai körében viszont szinte teljes konszenzus van a kérdésben, 90%-uk egyetért az állítással.

Éppen ezért a magyarok határozottan üdvözölnék, ha az Európai Unió szigorúbban járna el uniós pénzek ellenőrzése során. A túlnyomó többsége szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez (76%). A kormánypárti ellenkezés ellenére még a fideszesek kétharmada szerint is csatlakoznunk kellene a szervezethez.

A magyar társadalom döntő többsége pozitívan fogadná az egységes szabályok alapján meghatározott európai minimálbér bevezetését. A megkérdezettek 77 százaléka támogatná a javaslatot.

 

Megosztás