A magyarok szerint rossz irányba mennek a dolgok, de Orbán maradására számítanak

Még az ellenzéki szavazók harmada is úgy véli, ismét Orbán Viktor alakíthat kormányt a választások után. Ugyanakkor az ő elkötelezettségük még mindig nagyobb, mint a Fidesz híveié.

Negyedévvel a választások előtt lankadni látszik az ellenzék elszántsága a Mediánnak a HVG számára készített felmérése szerint. Megtört az előválasztással kivívott lendülete. A szavazókorú népesség 63 százaléka a Fidesz-KDNP sikerére számít jövőre, még az ellenzéki szavazók harmada sem bízik a hatpárti összefogás sikerében.

Ugyanakkor a megkérdezetteknek mindössze 39 százaléka válaszolta, hogy Magyarországon általában véve jó irányba mennek a dolgok, még a Fidesz-szavazók 12 százaléka is ennek az ellenkezőjét gondolja.

Grafika: HVG
Grafika: HVG

A biztos pártválasztók körében még mindig 1 százalékkal vezet az ellenzéki lista, az ő szavazóik ugyanis elkötelezettebbek: 87 százalékuk állítja, hogy biztosan elmenne szavazni egy most vasárnapi választáson, míg a kormánypártiaknak csak 74 százaléka.

Figyelemre méltó, hogy korábban ritkán látott éles határvonalak húzódnak az egyes társadalmi-demográfiai csoportok között. Az iskolázottabbak, a jobb módúak és a 40 alattiak körében utcahosszal vezet az ellenzék. A képzetlenebbek, az alacsony jövedelműek és a kistelepüléseken élők körében viszont a Fidesz.

Grafika: HVG
Grafika: HVG

Megosztás