A magyarok többsége nem oltatná be magát

A koronavírus-elleni vakcinával mindössze a magyarok 20-36 százaléka oltatná be magát – derült ki egy reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Sokkal kevésbé bízunk az orosz és a kínai (20-21%), mint az amerikai és az európai (33-36%) fejlesztésű szerben – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. A kormánypárti szavazók elfogadóbbak az orosz és kínai vakcinával (28-29%), míg az ellenzékiek jóval gyanakvóbbak (7-8%).

A legismertebb tudományos álláspont szerint 60-70 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Ez alatt a vírus terjedése érdemben nem fékezhető.

A kutatásból az is nyilvánvaló: a lakosság tisztában van azzal, hogy a magyar egészségügy a teljesítőképessége határán van. A legnagyobb problémájának a válaszadók ezeket tartják:

  • nincs elég orvos vagy ápoló (54 százalék tapasztalta)
  • sok a beugró orvos (50 százalék)
  • a kórtermek zsúfoltak (50 százalék).

A felszereltséggel is sokaknak akadt problémájuk, az érintettek negyede szerint súlyos probléma, hogy a Covid-osztályok nincsenek megfelelően elkülönítve a többi osztálytól.

Orbán Viktor éppen tegnap jelentette be: holnaptól indul a regisztráció azoknak, akik szeretnék beoltatni magukat a vakcinával. A miniszterelnök azt is közölte: január 11-ig maradnak a szigorú intézkedések és a kijárási tilalom.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás