A rendvédelmisek 30, a tűzoltók 40 százaléka nincs beoltva

Ez a helyzet egy héttel a december 15-i határidő lejárta előtt. Országosan legalább 10 ezer rendvédelmi alkalmazottat küldhetnek fizetés nélküli szabadságra.

Még október végén jelentette be a kormány, hogy kötelezővé teszi az oltást a közszféra dolgozói számára. Erre december 15-ig kaptak haladékot az érintettek, ha addig nem oltatják be magukat, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év után pedig elbocsáthatók.

A rendvédelmisek és a tűzoltók szakszervezeti képviselőitől a Népszava megtudta: a dolgozók 30, ill. 40 százaléka oltatlan. Általában az adminisztrációs területeken alacsonyabb, az „élesben dolgozók” körében magasabb ez az arány.

Az adataik alapján a 36 ezer hivatásos rendvédelmi alkalmazott közül legalább 10 ezernek nincs oltása, míg a 15 ezer rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozó (riaszos) és a munka törvénykönyve szabályai alapján foglalkoztatott munkavállalóból legalább kétezren lehetnek ilyenek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai is azt mutatják, hogy munkatársaik 30 százaléka oltatlan, de a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ennél rosszabb helyzetről számolt be a hétezer vonulós tűzoltó esetében: ebben a körben csak 60 százalékos az oltottság.

Az Atádhíren három hete vetettük föl ugyanezt a problémát, meglehetősen nagy visszhangot és indulatokat kiváltva, pedig akkor is jeleztük: ez nem csupán helyben, hanem országosan égető gond. A határidő közeledtével, persze, egyre nő a feszültség. A szakszervezetek azt állítják,

a megélhetési gondok miatt az oltatlanok harmada ugyan végül beoltatja majd magát, de a kiesőket lehetetlen lesz túlórákkal pótolni.

Ráadásul a rendőrök, a katasztrófavédők, a büntetés-végrehajtásban dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban azóta is sok kérdés megválaszolatlan. Legfőképpen az, hogy az ügyfelekkel közvetlenül nem találkozó rendvédelmi alkalmazottak közül kinek és mikor kell megkapnia a koronavírus elleni védőoltást ahhoz, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra.

A kormányrendeletben foglalt január végi határidőtől eltérő megoldásokra a Népszava szerint a megyei parancsnokoknak november végégig kellett elkészíteniük a területükre vonatkozó javaslatokat. Amit Pintér Sándor vagy jóváhagy, vagy nem. Az érdekvédők rugalmasabb elbírálást kértek, ám szerintük a tárca még azt sem hajlandó megfontolni, hogy kapjanak haladékot az oltásra azok, akik a „vírussal szembeni védettséget mutató antigéntesztet tudnak bemutatni”.

Az állományok tagjait feszítő kérdés még mindig az, hogy mi lesz, ha az egyébként is régóta meglévő létszámhiányt tovább növeli a fizetés nélküli állományba küldöttek kiesése.

Megosztás