Áfacsökkenés jön januártól

Az internet-szolgáltatás áfája 18-ról 5 százalékra csökken, a sertéshúsé és a halé pedig a korábbi 27-ről 5 százalékra. A mérséklés eredményeként a két élelmiszer fogyasztói ára mintegy 17 százalékkal lehet alacsonyabb.

Több élelmiszeráru és szolgáltatás áfáját is csökkenti a kormány január 1-jétől.

Az internet-szolgáltatás forgalmi adójának a 13 százalékpontos csökkentése a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Mint ismert, ennek a szolgáltatásnak az áfája az idén januárban mérséklődött 27 százalékról 18 százalékra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt közölte: fokozott figyelemmel vizsgálják majd a csökkenő internet-áfakulccsal kapcsolatos szabályok betartását. Az előfizetők pedig arra várnak, mikor lesz számukra is kedvezőbb a lakosság széles körét érintő szolgáltatás díja.

A sertéshús és a hal általános forgalmi adójának 22 százalékos csökkentése szintén a fogyasztók döntő többségét érinti. Ezzel kapcsolatban a Lidl Magyarország máris közleményben tudatta: „Teljes mértékben érvényesíti áraiban a Lidl Magyarország a 2018 januárjától érvénybe lépő, a hal- és sertéshús-termékekre vonatkozó áfacsökkentés hatását; sőt egyes haltermékek és a sertéshús-áruk esetében még az adóváltozás mértékénél is nagyobb arányban viszi lejjebb fogyasztói árait.” Áruházaikban januártól a haláruk 17-22 százalékkal kerülnek majd kevesebbe, a sertéshús-termékek fogyasztói ára pedig egységesen 22 százalékkal lesz alacsonyabb.

Megosztás