Átlag 119 ezer forint hálapénzt költünk a szülésekre

Egy 11 ezer édesanya bevonásával készült kutatás alapján a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, mely országosan évente a 7 milliárd forintot is elérheti.

Mai napig kényes téma a magyar egészségügyben a paraszolvencia, ez a mindenki által megvetett, valamiért mégis szükséges tranzakció az orvos-beteg kapcsolatban. Lényegében a korrupció bizonyos fajtájának tekinthető, hiszen a fehér köpeny zsebébe csúsztatott pénzért a páciens kiemelt figyelmet és jobb szolgáltatást remél. Egy vajúdó kismama pedig valószínűleg mindent megtenne azért, hogy születendő gyermeke a lehető legjobb és legbiztonságosabb körülmények között jöjjön világra. Sokan vannak, akik a borítékkal csupán valóban azt akarják kifejezni, amit a hálapénz neve is sugall: hálásak az orvos részvételéért és munkájáért. A fogalom mára úgy belerágta magát köztudatba, hogy sokan kellemetlenül éreznék magukat, ha valamekkora összeggel nem honorálnák az orvos munkáját, még akkor is, ha nem értenek egyet a hálapénz szokásával. Ugyanakkor a paraszolvencia jelenléte egyben annak is bizonyítéka, hogy a magyar átlagpolgárnak nincs feltétlen bizalma az egészségügyben: ezért inkább többet költ, hogy biztosítsa az ellátását.

Nem véletlen, hogy a témában a K-Monitor, a korrupció visszaszorításával foglalkozó oldal és az EMMA, a szülési jogokért küzdő egyesület kutatást végzett eddig több mint 11 ezer résztvevő bevonásával. Az Ígyszültem.hu oldalon elérhető kérdőív segítségével bármely anyuka beszámolhat a szülési élményéről az adott kórházban, melyből ezt követően egy „szülésélmény-térképet” készítettek a tervezők.

A válaszokból kiderül, hogy évente csaknem 7 milliárd forint paraszolvenciát fizetnek a szülő anyukák az orvosoknak. Ennek átlagösszege regionálisan meglehetősen eltérő: a legtöbbet a fővárosban tesznek borítékba a szülők: itt 150-140 ezer forint az átlagosan fizetett hálapénz összege, míg vidéken ennél jóval kevesebb. Például a felmérés szerint az atádiak által gyakran választott kaposvári kórházban ez 73 ezer forint, Szigetváron pedig 85 ezer. Érdemes megemlíteni, hogy az országos átlag az elmúlt hét évben folyamatosan emelkedett: 2013-ban a szülészorvosoknak adott összeg átlagosan 81 ezer forint volt, míg idén már 119 ezer forint.

A felmérés arra is kitért, hogy az anyukák mit reméltek a hálapénzért cserébe, több választ is megjelölhettek. A válaszadók több mint fele szerette volna, ha a saját maga által választott orvos vezényelte volna le a szülést, és majdnem a felük egyszerűen hálából fizetett többet. Az alábbi ábra összegzi a válaszokat.

Fotó: K-Monitor

Két, az elmúlt egy évben anyukává vált atádi lakost is megkérdeztünk a témával kapcsolatban. Az egyik elmesélte, hogy eredetileg 100 ezret terveztek adni a választott orvosuknak.

Ám a fogadott orvos viszonylag kevés időt volt ott a vajúdás során, viszont a szülésznő végig velünk volt. Az ő munkáját is meg akartuk hálálni, ezért neki adtunk 30-at, a doktornak pedig 80-at – mesélte az anyuka.

Fogadott orvosok esetén egyébként a hálapénzt fizetők aránya 90 százalék a felmérés szerint. „A fogadott orvosi rendszer az ellátás minőségében rejlő jelentős különbségeket hivatott tompítani a fizetőképes szülők számára” – írja a Telex.

Ugyanakkor a másik atádi anyuka egy ügyeletben lévő orvosnál szült, mondhatni előzetes egyeztetés nélkül, és ők nem is adtak hálapénzt.

Felmerül a kérdés, hogy a bejelentett orvosi béremelés és a kettős praxisra vonatkozó tilalom együttesen milyen hatással lesz a szülészeti ellátás minőségére és vajon általuk mérséklődni fog-e a paraszolvencia mértéke? A K-Monitor szerint félő, hogy az új szabályok addig  nem fognak érdemi változást hozni, amíg nem áll helyre a társadalom bizalma az egészségügyi ellátás minősége iránt.

 

 

 

Megosztás