Az önkormányzatok dönthetnek az óvodák bezárásáról

Még ma megszületik a kormányrendelet, hogy az önkormányzatok helyben tudjanak dönteni az óvodák bezárásáról – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte: lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják – írta az MTI.
A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Az államtitkár úgy fogalmazott: „fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, a pedagógusok tanítsanak, neveljenek”.
Hozzátette, hogy az iskolákban és az óvodákban is lehetőséget kell biztosítani azoknak a gyerekeknek a fogadására, akiknek elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni. A gyermekétkeztetést az azt igénylőknek biztosíthatják az önkormányzatok, de fontos, hogy nem használhatják tömegesen a gyerekek az iskolai étkezőket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az elmaradott területeken, hogyan oldják meg a digitális oktatást, Maruzsa azt mondta:  Magyarország jól ellátott digitálisan. De ha más módon nem lehet megoldani, akkor analóg módszerekkel is élnek majd, pl. telefonon vagy levélben juttatják el a tananyagot.

Eközben Karácsony Gergely főpolgármester budapesti sajtótájékoztatóján már be is jelentette: hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék.

Lakatos Tibor,  az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arra kérte a kormányablakok ügyfeleit, hogy a tumultus elkerülése érdekében előre egyezetett időpontokban keressék fel a hivatalokat. A kész okmányokat postai úton levélben kapják meg az azokat igénylők – tette hozzá.

A kihirdetett országos veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosít vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak a Népszava információja szerint. A lap úgy tudja: az intézmények sorra állítják le azokat a tervezett beavatkozásokat, amelyeknél szükség lehet nagyobb mennyiségű vérre.

Az előre tervezett, nem sürgős, tehát halasztható (úgynevezett elektív) műtétek szervezéséről az intézmények vezetői hoznak felelős szakmai döntéseket. A műtéti időponttal rendelkező betegeknek az előjegyzett beavatkozást végző intézménnyel, illetve a kezelőorvossal kell felvenniük a kapcsolatot – írta a 24.hu-nak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Megosztás