Családon belüli operatív törzs

Fegyelmezetten vesztegzár alá vonulunk, mint Félix a Grand Hotelben, akciócsoportot alakítunk, most össze kell zárnunk a sorainkat, az országban demokrácián túli állapot van, Béla, tartsd meg magadnak a humorérzékedet!

Legott összehívunk, Béla, egy válságtanácskozást a nagycsalád és a barátok között, persze, csak online, szigorúan kerüljük a személyes kontaktot. Példát vehetnénk a Kovácsékról, náluk a Péter már három napja a fürdőkádban alszik, és csak Messengeren beszélgetnek a Zsuzsival, még a pizzát is külön rendelik.

Mit nem értesz, Béla, hogy akkor miért jelenik meg náluk azóta minden este a szomszéd Robi?

Biztos az antibiotikumot viszi a nagyinak. Mi az, hogy az nem is jó a koronavírusra?! Honnan tudod te azt, Béla, hát lehet, hogy azzal is próbálkoznak, valahogy csak meg kell védeni a mamát! A kis Bencust sem bízzák rá, hiába lesz most iskolaszünet, fölfogadták az utcából a gimis Henit, náluk lesz, ő vigyáz rá napközben. Persze, a Heninek van még három testvére, de nagy a házuk, csak öten lesznek még ott az osztálytársak közül, legalább kiscsoportokban tudnak majd tanulni, naná, hogy digitálisan, infrastrukturálisan már készülnek rá a sulik, a Manyi néni már küldetett is egy e-mailt az egyik lánnyal, hogy mindenki olvassa el otthon a Tartuffe-t meg az Anyegint.

Nem, Béla, azért, mert tízen lesznek, az még nem pont olyan, mintha iskolába járnának, még akkor se, ha menzára meg bemennek, mert enniük csak kell! Most ne mondd nekem, hogy reggel még fizetés nélküli szabira küldtem volna a tanárokat, jaj, Béla, neked aztán semmi se jó, maradjunk a témánál: meg kell alakítanunk a családon belüli operatív törzset! Én leszek a Müller Cecília, te meg a Lakatos Tibor, de a többiek nem lehetnek újságírók, mert mindenféle hülyeséget kérdeznének, teszem azt, hogy a fodrász helyett miért nem vírustesztet vagy szájmaszkot vettem, én meg még a titkolózás látszatát is messziről kerülöm, mint kormánytagok a sajtótájékoztatót meg az uniós pénzeket, nem szeretnék bizalmatlanságot kelteni a polgártársakban.

Mivel mégiscsak veszélyhelyzet van, Béla, cselekedni kell, hatékonyan, a rendkívüli idők rendkívüli felhatalmazást és intézkedéseket igényelnek, pontokba is szedtem, tessék!

1. A családi kasszát eddig is nekem kellett kezelnem, gyorsan el is fogadtam a kiadásaink listáját, ráérsz majd átnézni később, nem, a szerda esti sörözésekre most bizonytalan ideig nem futja, úgyis lefújták a BL-meccseket, a hülye haverjaid meg csak ordibálni tudnak, az más, én kulturáltan szervezem a társadalmi kapcsolatainkat a barátnőimmel egy kis kapuccsínó mellett, ha rajtad múlna, már egyetlen barátunk se lenne, na, akkor megnézhetnénk magunkat, hát kikre támaszkodnánk ilyen vészterhes időkben, na, ugye?!

2. A bevásárlásokat ezentúl egyedül intézed bizonytalan ideig, oda férfierő kell, az utolsó konzervekért meg lisztért meg kell küzdeni, majd mindig adom a listát, nem, egyszerre nem tehetjük ki magunkat a veszélynek, egyikünknek legalább talpon kell maradnia, nem tudom, fiam, honnan szerzed be a szarvasi mascarponét és a Baresa pesztót, légy leleményes, annak idején az én apám is mindig tudott banánt szerezni a pult alól!

3. Én home office-t kérek a munkahelyemen, valakinek itthon kell maradni Zsoltikával, ha nem sikerül, fizetés nélküli szabira kérem magam, esetleg táppénzre megyek, neked meg valami pluszmunka után kéne nézned, Béla, valamiből tartalékolnunk is kell, ki tudja, mi lesz még itt?!

A családon belüli operatív törzs ülését ezennel bezárom, Béla, fegyelmezetten vesztegzár alá vonulunk, mint Félix a Grand Hotelben, akciócsoportot alakítunk, végrehajtjuk a foganatosított intézkedéseket, kérlek, most össze kell zárnunk a sorainkat, az országban demokrácián túli állapot van, Béla! Ne viccelődj ezzel, tartsd szárazon a puskaport, és tartsd meg magadnak a humorérzékedet!

A fotó a József Attila Színház Vesztegzár a Grand Hotelben c. zenés vígjátékán készült
A fotó a József Attila Színház Vesztegzár a Grand Hotelben c. zenés vígjátékán készült

 

Megosztás