Egyre drágább az élet, 9 éves csúcson az infláció

Az előző év áprilisához képest mintegy 5,1 százalékkal nagyobb a pénzromlás értéke, kilenc éve nem mértek ehhez hasonlót. A magyarok többsége úgy érzi, legalább 10 százalékot drágultak az árak.

A G7 elemzése szerint várható volt, hogy az áprilisi inflációs ráta magas lesz az előző évihez képest, de a szakértőket így is meglepte a kapott érték: 5,1 százalékkal magasabbak az árak most, mint tavaly áprilisban. Ilyen mértékű inflációt utoljára 2012 őszén mértek.

Az üzemanyagárakban volt a legérzékelhetőbb a változás, ez azonban nem jelentett meglepetést, hiszen tavaly ilyenkor történelmi rekord szintre zuhant a kőolaj ára.  A KSH szerint tavaly áprilisban a 95-ös benzin literje 293 forintba, a gázolajé pedig 334-be, míg idén 426, illetve 424 forintba került.

A dohányáruk is nagyban drágultak az év elején, az élelmiszerek pedig átlagosan 2,4 százalékkal: kiemelkedően magasabb lett az étolaj ára (22,8 százalék), de például a rizs, margarin, a száraztészta és a liszt is átlagosan 7 százalékkal drágultak. Az egyetlen javulás a sertéshús árában volt érzékelhető, ami 6,9 százalékkal olcsóbb lett.

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége az árak emelkedését jóval erősebbnek érezte: a megkérdezettek 59 százaléka úgy érzi, hogy legalább 10 százalékot emelkedtek az árak járvány alatti időszakban. Csak minden 50. ember vélekedik úgy, hogy nincs érezhető különbség.

Forrás: Napi.hu

Megosztás