Székelyföldi legendárium – új rajzfilmsorozat gyerekeknek

Székelyföld mondáit és legendáit mutatja be a gyerekek számára érdekes és szerethető módon egy rajzfilmsorozat, amelyet most a Nagyatádi VTV is a műsorára tűz.

Még 2008-ban indult civil kezdeményezésként a Székelyföldi legendárium azzal a céllal, hogy összegyűjtse és átadja a gyereknek Székelyföld szellemi kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet és könyvet készítettek. A különböző korú és igényű gyermekek számára változatos formában igyekeztek elérhetővé és szerethetővé tenni legendagyűjteményt: hangoskönyveket, színezőt és különféle fejlesztő játékokat terveztek, végül elindították az első székelyföldi rajzfilmstúdiót.

Így készült el a sorozat első évada, amely tíz részből áll.

1. rész – Varázspatkó

2. rész – A Tejút

3. rész – Nagyapó mesefája

4. rész – A rusnya terpék

5. rész – Az Ördögárok

6. rész – Az almási barlang titkai

7. rész – Réka királyné köve

8. rész – Szőr Manó krónikája

9. rész – A varázsfurulya

10. rész – A harangszó titka

Egy-egy epizód nagyjából 9 perc hosszúságú. A Nagyatádi VTV 2021. május 12., szerdától tűzi műsorára a sorozatot. Tíz héten keresztül szerdánként 18.00 órakor tekinthetik meg a gyerekek és szüleik a rajzfilmeket, az ismétlések a szokásos időpontokban lesznek a többi műsorral együtt.

Íme, egy kis ajánló a sorozathoz:

„Történeteink a Mesefa körül bontakoznak ki. A legenda szerint e fát az idők kezdetén tündérek ültették, hogy megőrizzék és terjesszék az összes mítoszt, mesét és népmesét az egész világon. A Kárpátok patkó alakú láncolata egy természetes akadály, mely körülölelő erődként védelmezi a Tündérek kertjét.

Ez a fa Nagyapó kertjében található Erdélyben, melynek gyökerei behálózzák az egész világot. Ez a csodálatos fa székhelyként, illetve más idők és világok közötti kapuként is szolgál. Hihetetlen képességekkel és mágikus eszközökkel is rendelkezik. A Mesefába érkeznek a segítségkérések a világ minden tajáról a bajbajutott mesebeli, legendás lényektől.”

A Székelyföldi legendáriumról itt találhatók további részletek.

Megosztás