Elrendelték a baromfik zárva tartását!

A madárinfluenza miatt minden baromfit ólba kell zárni az egész országban. Már több helyen is kimutatták hazánkban a betegség vírusát ebben a hónapban.

Az országos főállatorvos legújabb határozata néhány napja jelent meg. Ez Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását. Az intézkedés célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata – olvasható a Nébih oldalán, a friss hírek közt.

A határozat valamennyi állattartóra azonnali hatállyal vonatkozik. Az előírás szerint a szárnyasok takarmányát zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni azokat. Az állatok almozására használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől. Az országos főállatorvos  határozatában előírt zártan tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

Nem hiába az elővigyázatosság, és az országos főállatorvosi rendelet, hiszen a napokban több esetről is olvashattunk, ahol szintén madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki. Egy alkalommal Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban, illetve a létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma januárban.

Fontos, hogy azok, akik nem tartják be az előírásokat, egy esetleges járványkitörés esetén elesnek az állami kártalanítástól.
A határozatok elérhetőek az Agrárminisztérium és a Nébih honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/hu/madarinfluenza).

Az afrikai sertéspestis miatt Kína már nem vásárol tőlünk sertéshúst. A Nébih honlapja szerint január 15-től Kína egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt.

Megosztás