Ennyi volt az átlagkereset augusztusban a KSH szerint

A bruttó átlagkereset 555 900 forint volt augusztusban, derül ki a KSH gyorsjelentéséből, ami azt jelenti, hogy nettó 383 500 forintot vihettek haza átlagosan az emberek. A reálbér így is csökkent.

Kiadta a KSH a gyorsjelentését az augusztusi keresetekről. A statisztikai hivatal szerint az év nyolcadik hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 555 900 forint volt, azaz a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 383 500 forint volt augusztusban.

A valósághoz némileg közelebbi nettó mediánbér (a mediánbért úgy határozzák meg, hogy a fizetéseket sorba rendezik, és a középre eső érték lesz a mediánbér: ennél a dolgozók fele többet, fele kevesebbet keres) 312 300 forint volt a KSH elemzése szerint, amivel szintén sokan kiegyeznének, és ez a bér csaknem egy százalékkal kevesebbet ér, mint tavaly ugyanekkor, ugyanis csupán 15,7 százalékkal emelkedett, míg az elszabadult infláció 16,4 százalékos volt az elmúlt egy évben.

Somogyban a legutóbbi KSH kiadvány szerint átlagosan 291 ezer forintot kerestek a dolgozók, aminél csak Borsodban, Nógrádban, Békésben és Szabolcsban lehet kevesebb bért kapni az országban, ráadásul ebben a kiadványban a mediánbért nem jelzik, pedig nyilvánvalóan kevesebb ennél.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás