Együttműködés az ADYák Szemle fiataljaival

A Fiatal Újságírók Egyesülete 2019-ben alakult Nagyatádon, jelenleg 20 tagja van. Az egyesület a KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium épületében működő újságíró szakkörből nőtte ki magát.

Az ADYák Szemle fiataljai is publikálnak majd különböző témákban az Atádhíren az elkövetkezendő időkben. A cél, hogy publikálási lehetőséget adjunk a fiataloknak, illetve az, hogy szélesebb körben bemutathassák az érdeklődési körüket, a tudásukat, illetve a fejlődést, amin keresztül mentek.

Lentebb olvasható az iskola újságjáról egy bemutató, valamint a fiatalok bemutatkozása:

2015-ben merült fel egy diákújság készítésének az ötlete, és ehhez sikerült megnyerni több diákot is. Úgy gondoltuk, hogy egy iskola hírnevéhez hozzájárul az is, ha van diáklapja, ha van egy olyan újság, melyben a tanulók megmutathatják tehetségüket, amelyen keresztül az odajárók megismerkedhetnek programokkal, tájékozódhatnak az iskolai és a városi életről is.

A legelső újság még elég kezdetleges volt, kevés cikkel készült el, illetve kevés rovatot is indítottunk, de ez később jelentősen megváltozott, melyhez hozzájárul az is, hogy a szakkörös újságírók elkezdtek érdeklődni a szakma iránt, majd felvettük a kapcsolatot a DUE Médiahálózattal – korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete – Magyarország második legnagyobb újságíró szervezetével. Segítségükkel mind jobban elmélyedtünk az újságkészítésben, és egyre színesebb, sokrétűbb, változatosabb újságot sikerült létrehoznunk, valamint egyre több információt szereztünk az újságkészítésről.

2018-ban már versenyeztetni is mertük a lapunkat, ekkor a DUE Év diáklapja címet nyerte el a csapat által készített újság. 2019 decemberében pedig a Somogyi Hírlap SÉTA programjában vettek részt a szakkör tagjai. Munkáik olyan jól sikerültek, hogy a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium lett az iskolák versenyének legjobbja, illetve a szakkör egyik tagja lett a megye legjobb diákújságírója.

Igyekszünk mind az iskolai, mind a városi programokról is tudósítani az újságban, így készítettünk már interjút a következőkkel: Grecsó Krisztián, Baráth Viktória, Kollár-Klemencz László, Varró Dániel, Lackfi János, Zacher Gábor, Hrutka Róbert és még sok más magyarországi hírességgel.

Az egyesület célja a diákok közösségi életének élénkítése, az újságíró szakma iránti érdeklődés felkeltése, egy utánpótlás gárda kinevelése, a helyi független, fiatal újságírás megteremtése által.

A szakkör tagjainak tevékenysége az elmúlt 5 év során folyamatosan szélesedett, a tagok kezdetben csak az újságszerkesztéssel foglalkoztak, később iskolai programok szervezőivé is váltak. A diákok érdeklődése egyre tágult, a DUE által kiépített kapcsolat révén pedig tapasztalt újságírókkal, fotósokkal, szerkesztőkkel ismerkedhettek meg, emellett lehetőséget kaptak a megmérettetésre is.

A kreatív írás, a cikkírás, az újságkészítés egy olyan alkotótevékenység, melynek során a fiatalok kritikai gondolkodása fejlődik, az érvek és ellenérvek vizsgálatával árnyaltabbá válik gondolkodásuk. Az írás stressz – és szorongásoldó, a fiatalok lehetőséget kapnak gondolataik szabad megfogalmazására, fejlődik íráskészségük, írásaik stílusa. A szakkörben csapatban dolgoznak, egymással kooperálnak, melynek során megtanulják az elfogadást, toleranciát. A média alaposabb megismerése 21. századi polgárokat nevel, demokratikus gondolkodásra, tudatos állampolgári viselkedésre tanít, emellett örömforrás, önmagunk és a világ mélyebb megértését is elősegíti. Az építő egymásrautaltság mellett az egyéni felelősséggel hozzájárulnak a közös cél eléréséhez. Mindenki számára biztosított az egyenlő részvétel, hisz már az első alkalommal megtörténik a szerepek, feladatok kiosztása, és az újonnan belépők is képességeikhez és érdeklődéseikhez illeszkedően választhatnak és kaphatnak feladatot. A közös produktum elkészülte olyan flow élményt eredményez, mely által nő a fiatalok önbizalma, magabiztosabbakká válnak, érzékenyebben fordulnak társadalmi problémák felé – írja Hornyák Katalin az egyesület elnöke, aki felkarolta és segíti a fiatal újságíró jelölteket.

Az ADYák Szemle tagjai:

·      Boti Lóránt

·      Farkas Balázs

·      Kovács Máté

·      Márkus Marcell

·      Máté Abigél

·      Ostrega Sára

·      Pap Zétény

·      Rengel Tamás

·      Simon Sára

·      Suri Boglárka

·      Tamás Bettina

·      Török Ádám

 Kovács Máté: Kovács Máté vagyok, a KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumba járok szoftverfejlesztő és -tesztelő szakra. Szeretem az informatikát és eddig még megy is. Szeretek olvasni, mindig hordok magamnál egy könyvet, ha bárhol kedvem támad, tudjak olvasni. Azóta járok újságíró szakkörre, amióta elkezdtem az Ady-t. Egy percig se bántam meg, igaz, sokszor nehéz és döcögős, de a legtöbb dolognál így van ez. Általában írókról, könyvekről vagy olyan aktuális dolgokról szeretek írni, amik érdekelnek.

Ostrega Sára: Ostrega Sára Kingának hívnak. 17 éves down szindrómás nagylány vagyok. A Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumban kisgyermek gondozó és nevelő szakon tanulok, a 11. B osztályba járok. 2021-ben kezdtem el a 9. osztályt és azóta az ADYák Szemle újságíró szakköréhez tartozok. Szeretek ide járni, mert számomra egy pozitív feltöltődés az, hogy ebbe a csapatba befogadtak. Imádok cikkeket írni, mivel így ki tudom fejezni magam. Sokat olvasok, zenét hallgatok, így könnyedén megírom a könyv és zene ajánlókat. Péntek délutánonként gyűlünk össze a csapattal. Nyáron is találkozunk szakkörön kívül, mert szeretünk együtt lenni. Remélem, még sok élménnyel gazdagodom az elkövetkezendő időkben.

Rengel Tamás: A nevem Rengel Tamás, egy éve az ADYák Szemle szerkesztőség tagja vagyok, ahol általában társadalmi témájú cikkekkel szoktam foglalkozni. Érdekel az informatika világa, tanulmányaimban ezt a szakirányt folytatom jelenleg is. Szeretek fogalmazásokat, cikkeket írni, számomra jó kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Remélem, munkáim elnyerik a tetszését az olvasóknak, és értékes írásokkal bővíthetem az AtádHír archívumát.

Boti Lóránt: Boti Lóránt a nevem, Nagyatádon élek. 2023 tavaszán csatlakoztam az ADYák Szemle csapatához, a cikkírás iránt azonban már régebb óta érdeklődtem. Elsősorban 2 téma érdekel igazán, a vasút és a régi idők zenehallgatási formái, cikkírás terén is ez a két téma vonz a legjobban.

Máté Abigél: Máté Abigél vagyok, 8. osztályos tanuló, fél éve írok cikkeket. Nagyon jó, hogy van egy ilyen szakkör iskolánkban, mert nagyon szeretem csinálni a cikkírást.

Tamás Bettina: Tamás Bettinának hívnak, a KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium pedagógia szakán tanulok, jelenleg 12. évfolyamon. Az ADYák Szemle csapatához két éve csatlakoztam, egy Médiatábor keltette fel érdeklődésemet a cikkírás iránt. Szeretek olvasni, túrázni, zenét hallgatni és cikkeket írni, melyek kikapcsolódási lehetőségeket biztosítanak számomra. Amit legjobban szeretek az újságírásban, hogy bármilyen témában tudunk írni, mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy megmutasson valamit magából.

Farkas Balázs: Farkas Balázs vagyok, 16 éves. A technikumban két éve tanulok szoftverfejlesztő és -tesztelő szakon. Érdeklődő vagyok jóformán mindennel, ami a technológiához köthető. Legtöbbször ilyen, és ehhez hasonló témákban szoktam cikket írni.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás