Hamarosan kezdődik a vakcina-előjegyzés

A mai kormányinfón és az operatív törzs sajtótájékoztatóján is bejelentették, hogy országos felmérést fognak végezni a nyugdíjasok között a covid vakcina igényléséről. December 11-től várhatóan új szabályok lesznek.

 

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatójában az országos tisztifőorvos a a napi statisztikákkal kezdte: 6635 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, 182 beteg pedig elhunyt. 7693 főt ápolnak kórházban és 663-man vannak lélegeztetőgépen. Korábban a járvány tetőzését november vége, december elejére jósolták, most viszont úgy tűnik, későbbre tolódik a magyarországi csúcspont.

A járványügyi szakemberek és virológuscsoportok és elemzők jelenlegi véleménye szerint úgy tűnik, hogy decemberre várható a tetőzés.  A fertőzöttség terén elmaradunk az uniós átlagtól, míg az elhunytak nagyságában középmezőnyben foglalunk helyet – mondta a tisztifőorvos.

A folytatásban bejelentette, hogy igényfelmérést fognak végezni a nyugdíjasok között a covid vakcinára vonatkozóan. Levélben fogják megkeresni a nyugdíjasokat, melyben egy válaszboríték is lesz, ezen keresztül lehet nyilatkozni az oltási szándékról. Interneten keresztül is be lehet küldeni a válaszokat a hamarosan elérhető vakcinainfo.gov.hu oldalon. Az oltás önkéntes lesz.

Akkor reménykedhetünk igazi, számottevő javulásban, a járványhelyzet kezelésben lényeges előrelépést fog jelenteni a vakcina megérkezése és jelenléte, valamint az oltakozás az országban – mondta Müller Cecília.

Ehhez kapcsolódik, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a délelőtti kormányinfón bejelentette: Rövidesen elindul a vakcina-előjegyzési kampány. A nyugdíjasok a korábban említett válaszlevélen keresztül is regisztrálhatnak. Jövő héten induló vakcinainfo.gov.hu oldalon pedig mindenki más is jelentkezhet. Az államin kívül nincs másik szervezett oltási program.

De vajon mikor jutunk az oltóanyaghoz? „A mostani információk szerint Nagy-Britannia először az amerikaiaknak és maguknak biztosít Pfizer-vakcinát, az EU-nak csak később, ezért Magyarország más gyártókkal is felveszi a kapcsolatot.” – írta a 24.hu.  

A jelenlegi intézkedések és korlátozások december 11-ig érvényesek, a miniszterelnök a mai naptól kezdve konzultációba kezd a szakértőkkel arról, hogy milyen járványügyi szabályok vonatkozzanak az ünnepek időszakára.

Megosztás