Így ismerheted fel a skandináv lakberendezési stílust

A skandináv lakberendezési stílus ma már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Nem is csoda, hiszen megnyugtató, kellemes jellemzője letisztult, ugyanakkor meleg és otthonos összhatást eredményez majd. Mindez a praktikus és multifunkcionális bútorokkal kombinálva kényelmes mindennapokat és könnyű kezelhetőséget biztosít. Minden otthonban könnyedén kialakíthatjuk, amennyiben az alábbi tippeket figyelembe vesszük. (x)

Színpaletta és anyagok

A skandináv stílus legfontosabb alapvetője a fény és világosság biztosítása, a harmónia és megnyugtató környezet kialakítása. 

A színpalettát tekintve mindenképpen a világos színekkel dolgozunk. Leggyakrabban a fehér szín dominál, melyet nagyszerűen kombinálhatunk természetes barna árnyalatokkal, bézzsel, valamint egy-két visszafogott pasztell árnyalattal. A színpalettából pedig logikusan következik a választott anyag is: ezen stílus alapja ugyanis a fa, legyen szó természetes fáról vagy az igencsak népszerű MDF lapról. 

A fentiek alapján könnyű helyzetben vagyunk a bútorok kiválasztásakor. Vegyük példaként a komódokat, melyek esetében bármilyen fából készült darab tökéletes választás lehet. Itt szerencsére a kínálat alapját képezik a barna és fehér darabok, tehát nem lesz nehéz megfelelő komódokat választanunk.

Szellős terek, túlzsúfoltság elkerülése a megfelelő bútorokkal

Ahogyan fent említettük, a stílus alapja a világos légies terek kialakítása. Mindez nem csak a színpalettára van hatással, hanem egy fontos alapszabályt hoz magával: a multifunkciós, praktikus bútorok kiválasztásával elkerülhető a zsúfolt szoba, a szellős, nyitott terek pedig még inkább erősítik a világos és harmonikus összhatást. A választott bútorok legtöbbször letisztultak, egyszerű vonalak és formák jellemzik.

A kanapéknál például azt kell figyelembe venni, hogy kellően nagy darabot válasszunk, amely akár egy extra fotel szükségességét is minimalizálja. Emellett a multifunkcionalitás szem előtt tartása érdekében remek ötlet lehet egy tárolóhellyel ellátott kanapét választanunk. Hiszen ezzel tökéletesen biztosíthatjuk a nappali rendezettségét és légies összhatását. Természetesen a kanapé esetében is fontos a színpaletta szem előtt tartása, azaz egy fehér vagy bézs darab beszerzése lesz a megfelelő.

(A fotó forrása: FollowTheFlow – stock.adobe.com)

Szponzorált tartalom.

Megosztás